O-STA

CEMLO (Connect, enjoy mountains & learning outdoors)

Velenje, 20. 6. 2022

V nedeljo, 12.6., so v Velenje prispeli dijaki iz držav, ki poleg Slovenije sodelujejo v projektu CEMLO (Connect, enjoy mountains & learning outdoors), ki je sofinanciran v okviru programa Erasmus+). Dijaki iz Hrvaške in Italije so bivali v dijaškem domu, dijaki iz Turčije in Litve pa v hotelu Paka. Program se je začel v ponedeljek, ko smo dijaki 3.b razreda Gimnazije Velenje pripravili uvodni del z igranjem na citre, petjem in igranjem na kitaro, nakar so sledile predstavitve dijakov omenjenih držav. Vsaka država je prinesla tudi svojo značilno hrano, posladkali pa smo se tudi s potico in štrudlom. Po kosilu v jedilnici Gaudeamus smo pripravili za njih foto-orientacijo po mestu. Kljub temu, da je bil vzpon na grad za nekatere pravi zalogaj, so bili dijaki zelo sproščeni, zato smo ustvarili tudi dobre prijateljske vezi. Orientacija se je končala na Velenjskem jezeru, kjer smo se kopali in skupaj vozili s kanuji. Nekateri izmed dijakov so bili prvič na jezeru, zato je bila ta izkušnja še lepša. Po skupnem preživljanju časa na jezeru smo se odpravili domov, tuji dijaki pa nazaj v svojo nastanitev.

V torek, 14.6., smo organizirali ob 9. uri zjutraj pohod proti Logarski dolini. Vmes smo se ustavili v Solčavi, kjer so si naši gostje lahko ogledali kratek film o dolini. Z avtobusom smo se nato naprej odpeljali do Doma planincev, od tam pa smo nadaljevali pot peš do slapa Rinka. Pri slapu smo nato imeli malico in se malo odpočili, potem pa smo se z avtobusom odpeljali nazaj proti domu. Zvečer sta se slovenska in hrvaška ekipa srečali v Sončnem parku, kjer smo igrali odbojko. Rezultat je bil izenačen, saj nam hrvaški igralci niso želeli prepustiti zmage.

V sredo, 15. 6. 2022, na tretji dan projekta CEMLO v Velenju, smo najprej naše obiskovalce opoldne pospremili do Muzeja premogovništva Velenje, kjer so spoznavali zgodovino in pomen kopanja premoga v Velenju. Po končanem ogledu smo se nato z avtobusom odpeljali do alpskega vrta na Golteh, od tam pa smo se naprej odpravili peš. Najprej smo se ustavili pri hotelu, kjer smo izvedeli nekaj osnovnih podatkov o gori in o smučišču, nato pa smo se odpravili na vrh Medvedjaka. Tam so bili potem vsi, ki so bili prvič na takšni višini, deležni planinskega krsta. Pri krstu jim je bilo najprej postavljeno vprašanje, katera je najvišja gora v Sloveniji, na kar so tudi pravilno odgovorili. Za tem so bili še vsi našeškani s palico. Potem, ko so se vsi nadihali svežega zraka in poslikali čudovit razgled, smo mimo dvosedežnice Smrekovec krenili proti Mozirski koči. Ker je ta še vedno v gradnji, smo svojo zasluženo malico dobili pri koči GRS, ki sedaj obratuje kot nadomestna koča. Za malico smo dobili piščančjo obaro in pa štrudelj. Oboje je bilo zelo okusno. Zvečer smo se vse ekipe dobile v dijaškem domu, kjer smo pekli palačinke, peli in se igrali družabne igre. Čas je zelo hitro mineval.

V četrtek smo ob zgodnji uri zjutraj že krenili proti Postojni. Postonjska jama velja za eno od najlepših slovenskih jam, s čimer se lahko mirne volje strinjam. Obisk jame je popestrila vožnja z vlakcem, ki nas je popeljal skozi ozke prehode, mimo stalaktitov in stalagmitov. Ko smo pomalicali, smo se z avtobusom odpeljali proti starem središču Ljubljane. Ogledali smo si priljubljeno tromostovje in si privoščili kosilo v zaželeni restavraciji. Domov smo se odpravili pozno popoldne.

V petek smo pripravili zaključni program za vse dijake. Pripravili smo več glasbenih točk, med drugim je igral naš band "Žugam ti s petjo", ki je vzdignil vzdušje v dvorano tako, da smo skupaj tudi zaplesali. Pred zaključkom smo podelili še priznanja in malo darilce vsem sodelujočim na projektu ter se poslovili od novo pridobljenih prijateljev. Upam, da je tudi njim tako kot nam, bila ta izkušnja nepozabna.

Ania Marinčić Barič, Urška Grudnik in Manca Trebižan, 3.b

Gimnazija Velenje

Šolski center Velenje