O-STA

Vilmos Hanti, predsedik FIR na obisku v Sloveniji

Slika Udeleženci posveta na ZZB Slovenije: Marjan Šiftar, predsednik komisije za mednarodne odnose, Boris Budin, tajnik ZB NOB Lendava, Vilmos Hanti, predsednik FIR, Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije, Julijana Žibret, članica predsedstva ZZB NOB Slovenije, Lovas Tamas, podpredsednik MEASZ in Bojan Pahor, podpredsednik ZZB NOB Slovenije.

Ljubljana, 24. 6. 2022

SPOROČILO MEDIJEM

Vilmos Hanti, predsednik FIR na obisku v Sloveniji

Na povabilo Zveze združenj borcev NOB Slovenije je na dvodnevnem obisku v Sloveniji Vilmos Hanti, predsednik Mednarodne zveze borcev odpora - združenja protifašistov (International Federation of Resistance Figters - Association of Antifascists (FIR) in predsednik Združenja madžarskih odporniških borcev in antifašistov (The Federation of Hungarian Resistence Fighters and Antifasists - MEASZ). Medtem, ko se je včeraj mudil v Lendavi in Murski Soboti, je danes obiskal sedež ZZB NOB Slovenije v Ljubljani, kjer ga je sprejel predsednik slovenske borčevske organizacije Marijan Križman s sodelavci.

Gre za prvi obisk Vilmosa Hantija v Sloveniji in pomeni začetek uradnega sodelovanja med ZZB in MEASZ ter pomemben, uradni korak pri poglabljanju sodelovanja ZZB s FIR. Predsednika Hantija spremlja Tamas Lovas, podpredsednik MEASZ. FIR je že 70 let mednarodna krovna organizacija protifašističnih in proti nacističnih sil in organizacij. Aktiven je na področju ohranjanja spomina na antinacistično in antifašistično koalicijo in njeno zmago nad nacizmom in fašizmom v 2. svetovni vojni, zoperstavljanja aktualnim oblikam zgodovinskega revizionizma in neonacizma in neofašizma v posameznih državah, članicah in mednarodnem okolju. Danes je v FIR vključenih več kot 60 organizacij iz 20 evropskih držav in Izraela.

Na pogovorih na sedežu ZZB NOB Slovenije je predsednik Marijan Križman gosta seznanil z delom in aktivnostmi slovenske borčevske organizacije in opozoril na poskuse rehabilitacije kolaborantov, spreminjanja zgodovine, rušenja in uničevanja spomenikov. O težavah FIR in MEASZ je opozoril tudi Hanti, ko je dejal, da od nastopa predsednika Orbana nimajo podpore, niti finančne pomoči.

Vilmos Hanti je obiskal tudi državni zbor, položil venec k grobnici narodnih herojev, obiskal ljubljanski grad, kjer ga je sprejel podžupan Mestne občina Ljubljana Dejan Crnek, in muzej na Urhu. Zvečer se bo udeležil tudi osrednje počastitve dneva državnosti Republike Slovenije na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Janez Alič, ZZB NOB Slovenije