O-STA

34. festival Folkart: Živahen praznik kulture v Europarku

V sklopu 34. festivala Folkart boste v Europarku Maribor lahko spremljali tudi vrhunsko, živopisno argentinsko skupino Gran Ballet Argentino (foto_Folkart)
Filipinska skupina Parangal nam bo približala mistično kulturo, prepleteno z zgodbami življenja, tradicije in obredov (foto_Folkart)
Brazilska folklorna skupina Flor Ribeirinha bo prikazala, da Brazilija ni le karneval, Rio in nogomet (foto_Folkart)

Začetek meseca julija bo v mariborskem Europarku zažarel v živahnih barvah, glasbi, plesu in nasmejanih obrazih, saj bo 1. julija ob 11.30 nakupovalno središče zavzela pisana folklorna druščina z vsega sveta. Že 34. mariborski folklorni festival Folkart v organizaciji Narodnega doma Maribor bo mesto za teden dni spremenil v živahno prestolnico ljudske kulture, obarvane z barvami mnogih kontinentov. Dan kasneje, torej 2. julija, ob 12.30, pa bomo v največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije deležni otroške ljudske umetnosti v svoji najbolj žlahtni obliki, saj se bodo v povorki in s plesom v sklopu 23. otroškega Folkarta predstavile otroške folklorne skupine.

Živahen poletni utrip v Europarku

Europark ni zgolj nakupovalno središče, ampak tudi prostor za druženje, srečevanje in udeležbo na zanimivih prireditvah. Za obiskovalce pripravljajo kopico družabnih in kulturnih dogodkov, ki poskrbijo za sprostitev in zabavna doživetja po opravljenih nakupih. Mednarodni folklorni festival Folkart, ki združuje svetovno tradicijsko kulturo, se je v več kot treh desetletjih zasidral med najbolj prepoznavne festivale in je cenjen po vsem svetu. Na sprevodu, ki bo v petek, 1. julija, ob 11.30, bo povorka prikazala kontrast, raznolikost in odličnost, ujete v glasbo in ples.

Ne zamudite vrhunskih svetovnih folkloristov

Na sprevodu se bodo predstavili najboljši folklorni ansambli z vsega sveta, ki jih ne gre zamuditi. Nastopili bodo "Gran Ballet Argentino", skupina povsod zaželenih profesionalcev iz Argentine, dežele tanga, nogometa in govedine. Iz Brazilije prihaja ansambel "Flor Ribeirinha", ki nam bo dokazal, da Brazilija ni le karneval, Rio in nogomet. Z Velikonočnega otoka, ki spada pod Čile, prihaja skupina "Mahia Rapa Nui", katere člani so potomci ljudstva Rapa Nui, ene najstarejših civilizacij na planetu. Mistično kulturo, polno elegance, prepleteno z zgodbami šamanov in duhov bo predstavila skupina "Parangal" s Filipinov. Evropo bo zastopal mlad akademski ansambel "Jawor" iz Poljske, dežele Nobelovih nagrajencev, Nikolaja Kopernika in Frédérica Chopina. Uživali pa bomo tudi v aragonski folklori - kitare, lutnje, kastanjete in Španija, od koder prihaja ansambel "Raíces de Aragón".

Z otroško folkloro do prijaznejše družbe

V soboto, 2. julija, pa bodo ob 12.30 nakupovalne ulice mariborskega Europarka preplavile otroške folklorne skupine, s katerimi želijo organizatorji mariborskim in slovenskim otrokom približati kulturno dediščino drugih narodov, s katerimi sobivamo skupaj tako v evropskem kot širšem svetovnem prostoru. Le tako bodo namreč naši najmlajši že na pragu svojega življenja spoznali različne kulture sveta ter znali sprejemati in spoštovati drugačnost. Le tako bo naš svet v prihodnosti lepši, prijaznejši.

Ponosni sponzor Festivala Lent

Folklorni festival Folkart sicer že tradicionalno poteka v sklopu Festivala Lent, katerega ponosni sponzor je tudi Europark Maribor. Tudi letos v največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije v času omenjenega festivala nudijo vsem obiskovalcem brezplačno parkiranje vsak dan do 2. ure zjutraj.

Proslavite prihod julija s plesom in glasbo na prazniku svetovne tradicijske kulture v Europarku!