O-STA

Je veganski sladoled res boljši od klasičnega?

Rastlinska prehrana postaja osrednji del mnogih pogovorov, predvsem, ko je govora o trajnostnem življenju. Zaradi naraščanja priljubljenosti vse več gostincev vključuje veganske jedi v svojo ponudbo, izjema pa niso niti sladoledarji. Kakšne so prednosti veganskih sladoledov in zakaj bi jim morali dati priložnost?

Bolj prijazen do okolja

Klasičen sladoled vsebuje sestavine živalskega izvora, kot so mleko, smetana in jajca. Industrijska živinoreja je ena največjih onesnaževalk okolja, zato je veganska prehrana bolj trajnostna. Z rastlinsko prehrano prav tako ne škodujemo živalim, ki so v verigi industrijske živinoreje močno izkoriščane. Če vam je torej mar za okolje in bi radi zmanjšali svoj ogljični odtis, namesto klasičnega raje izberite veganski sladoled.

Manj kalorij in holesterola

Veganska prehrana ni avtomatsko bolj zdrava. Pomfri je na primer veganski, pa to ne pomeni, da dobro vpliva na vaše zdravje. Kljub temu veganski sladoledi pogosto vsebujejo manj kalorij in holesterola, saj ne vsebujejo smetane. Seveda pa morate preveriti posamezne sestavine veganskega sladoleda, da ugotovite, ali je dejansko bolj zdrav.

Alergija na laktozo ni ovira

Vsi, ki so alergični na laktozo, vedo, kako težko je najti sladoled, ki ga lahko pojejo. Običajno jim ostanejo samo sadne lučke, ki so pravzaprav voda z dodanimi sladkorji in barvili. Veganski sladoled reši to težavo, saj ne vsebuje mlečnih sestavin, tako da ga lahko jedo tudi tisti, ki so alergični na laktozo.

Veganski sladoledi niso samo sadni

Ob besedah veganski sladoled hitro pomislimo na sadne sladolede, ki jih lahko brez večjega napora naredimo brez mlečnih sestavin. Kaj pa ostane čokoholikom? Na srečo lahko pri nas najdete tudi čokoladni veganski sladoled. Izdeluje ga družinsko podjetje Rokmar, ki ponuja kar 3 različne okuse čokoladnih atomatov - chocomar double, kakao prah 20-22 % in vege temna čokolada.

Poleg tega imajo v svoji ponudbi kar 16 sadnih aromatov, od klasičnih, kot sta banana in borovnica, do bolj nenavadnih, kot sta figa in hawaii guapa. Tudi oboževalci vanilijevega sladoleda bodo pri Rokmarju prišli na svoj račun, saj so skoraj vsi okusi veganski, ponujajo pa tudi bourbonsko vanilijo, ki se lahko pohvali s certifikatom.