O-STA

Baletni ansambel ljubljanske Opere potuje v Granado in Murcio

Predstava Gusar bo s svojo barvitostjo in estetiko očarala občinstvo v Španiji.

Ljubljana, 29. 6. 2022

V Španiji se bodo občinstvu predstavili z baletom Gusar Adolpha Adama v koreografiji Joséja Carlosa Martíneza

V Granadi tudi letos do sredine julija poteka mednarodni festival glasbe in plesa. Na prestižnem festivalu v Andaluziji nastopajo uveljavljeni in mladi talentirani umetniki. Na povabilo festivala se je odzval tudi ljubljanski baletni ansambel, ki se bo 2. julija ob 22.30 v tamkajšnjem gledališču Generalife predstavil z enim najuspešnejših baletov domačega odra, predstavo Gusar koreografa Joséja Carlosa Martíneza. S slednjo bo baletni ansambel 6. in 7. julija nastopil tudi v bližnji Murcii.

Po odmevnem in uspešnem gostovanju ljubljanskega baletnega ansambla v Madridu avgusta lani so si organizatorji letos že 71. mednarodnega festivala v Granadi, ki je zaradi palače Alhambra eden najbolj obiskanih in privlačnih kulturnih dogodkov v tem delu Španije, želeli pripeljati ljubljanski ansambel tudi k njim.

Umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella je pred odhodom povedal:

Ponosen sem na to, da so izbrali prav naš baletni ansambel. Zaželeli so si baleta Gusar španskega koreografa Joséja Carlosa Martíneza, ki ga na njihovem odru še niso videli. Zaradi edinstvene Alhambre je tam vsaka predstava posebna in verjamem, da bomo nepozaben vtis z našimi izvrstnimi plesalci pustili tudi mi.

Z baletnim ansamblom bo v Granadi kot solistka v vlogi Medore zaplesala Susanna Salvi, balerina Opernega gledališča v Rimu, v vlogi Konrada pa bo z njo nastopil Kenta Yamamoto. Ob njiju se bodo predstavili še solisti: Hugo Martin Mbeng Ndong (Birbant), Ana Klašnja (Gulnar), Filippo Jorio (Lankendem), Petar Đorčevski (paša Seid) in Tjaša Kmetec (Birbantova prijateljica).

Baletna zgodba pripoveduje o ladijskem kapitanu Konradu, ki ga je družba izobčila in prisilila v gusarsko življenje. Ljubezen do lepotice Medore, ki je ujeta v haremu paše Seida, ga postavi pred novo preizkušnjo. Konrad se poda na vznemirljivo pustolovščino, da bi osvobodil ljubljeno dekle in si priboril njeno srce.

Baletniki so prepričani, da bodo poleg klasične koreografije občinstvo očarali tudi pisani kostumi Iñakija Cobosa Guerrera, scenografija Mateja Filipčiča in svetloba Jasmina Šehića.

Po predstavi v Granadi baletnike čakata še nastopa v bližnji Murcii. V Avditorij Victorja Villegasa (Auditorio y Centro de Congresos Victor Villegas) jih je povabil sam koreograf baleta Gusar Martínez, ki je v Murcii poznan kot izvrsten in uspešen umetnik. Z dvema predstavama, v katerih bosta glavni vlogi odplesala Nina Noč (Medora) in Kenta Yamamoto (Konrad), se bodo na posneto glasbo orkestra SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom dirigentke Mojce Lavrenčič, pred razprodano dvorano predstavili 6. in 7. julija ob 20.30.

Direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter pa dodaja:

Nadejam se, da bo tudi letošnje gostovanje v Španiji nadvse uspešno. Lani smo poželi nešteto pohval in pozitivnih odzivov. Tudi letos bomo s sabo v Granado in Murcio za še večjo promocijo odnesli zemljevide Slovenije v španskem jeziku, ki nam jih je izročila Slovenska turistična organizacija.

Foto: Predstava Gusar bo s svojo barvitostjo in estetiko očarala občinstvo v Španiji.

Avtorica fotografije je Darja Štravs Tisu.