O-STA

Razstava Približevanja Andreje Džakušič in Mojce Senegačnik

Center sodobnih umetnosti Celje, Galerija Račka

14.7. − 28. 8. 2022

Odprtje razstave: Četrtek, 14. julija ob 20. uri v Galeriji Račka

Kustosinja razstave in besedilo: Irena Čerčnik

Predmeti in podobe ter zapisi na stenah, ki jih sestavljajo fraze, predvsem pa besede in stavki, vzeti iz izjav in pripovedi posameznikov. Vmes glasovni posnetki, prebrane izjave posameznikov, z njihovimi zgodbami in izkušnjami, hrepenenji, zadregami in strahovi. Umetnici sta jih pridobili z anonimnim vprašalnikom ali skozi pogovor s posamezniki, da bi z njihovim sodelovanjem naredili vidna zlasti tista vprašanja v povezavi s spolnostjo, ki jih še vedno obvladujejo tabuji, stereotipi in predsodki.

Razstava Približevanja, skupni projekt Andreje Džakušič in Mojce Senegačnik, je raziskovanje želje in užitka onkraj družbenih predsodkov, pričakovanj in normativov, prostor približevanja drugemu in drugačnemu ter deljenja pisane palete izkušenj, ki segajo v različna življenjska obdobja in situacije. Zasnovana je kot okolje iskrenega "pogovarjanja", izjavljanja in odpiranja vsem znanih ali pa neznanih vsebin ter identificiranja z obravnavanimi vprašanji.

Na eni strani se osredotoča na problematiki, ki ostajata na robu družbenega zanimanja in razpravljanja, kljub sicer v zadnjih desetletjih mnogo bolj odprtemu pogledu na seksualnost, rahljanju seksualnih tabujev ter uveljavljanju raznolikosti v seksualnosti onkraj heteronormativnih vzorcev. Kako se soočati s čustvi, težavami, stiskami in pritiski, s katerimi se srečujejo hendikepirani in aseksualni, je področje, ki v največji meri ostaja družbeno nevidno in predvsem nerazumljeno. Hendikepirani ostajajo deseksualizirani, njihova potreba po užitku popolnoma tabuizirana, aseksualnost pa se v prepričanju, da je občutenje spolne želje nujno in naravno, najpogosteje obravnava kot patologijo.

Na drugi strani razstava prinaša vprašanja, ki so sicer predmet mnogih raziskav in razprav, a zaradi predsodkov in družbene naravnanosti marsikdaj sprožajo nelagodje in neodobravanje. Na seksualna občutja pri otrocih se gleda z averzijo, čeprav so zanimanje za lastno telo, telo drugega in spolne igrice sestavni del zdravega razvoja otrok, staranje pa ovija stereotipna predstava, da naj ne bi vključevalo spolnosti ali se nanjo gleda s pridihom prizanesljivosti.

Izhodišče Približevanj je v sami zgodovini Galerije Račka, nekdanji rabi prostorov, v katerih je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, takrat z imenom Račka, prvi nočni lokal v Sloveniji, ki je deloval kot peep šov in v katerem so se udejanjale v sedanjosti še vedno prevladujoče reprezentacije spolnosti, ki seksualnost povezujejo zlasti z idejo lepega, mladega in zdravega telesa.

Nasprotno umetnici s pozornostjo, ki jo usmerjata na hendikepirano, s starostjo zaznamovano in aseksualno telo, na prisotnost seksualnih občutij od zgodnjega otroštva do pozne starosti, ne glede na to, ali je telo zdravo ali poškodovano, ter na legitimnost aseksualne spolne usmerjenosti, ki v temeljih krha prevladujoče predstave o univerzalnosti človekove želje po spolnosti, prevprašujeta družbene konstrukte o primernem, sprejemljivem in normalnem ter izpostavljata pravico vseh, brez razlik, do intimnosti, do ljubiti in biti ljubljen ter do lastnega odločanja o prakticiranju neke oblike spolnosti ali ne.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si