O-STA

Tudi Velenje v projektu za omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

27. julij 2022

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je ta teden podpisal dogovor o sodelovanju pri projektu Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi 2022. Glavni cilj projekta je izboljšati mobilnost slepih in slabovidnih, gibalno oviranih, starejših in šolajočih otrok, ki se uvrščajo med bolj ranljive udeležence v prometu. Pomemben rezultat projekta bo državni zemljevid multimodalne mobilnosti vseh sodelujočih občin. S pomočjo Geografskega informacijskega sistema se bo vzpostavil zemljevid točk v prostoru (javne stavbe, postajališča, toaletni prostori, parkirišča) in tudi njihova opremljenost s pločniki in ovirami. Projekt bo omogočil celovito, redno vzdrževano in brezplačno uporabo podatkov za mobilnost ranljivih oseb na državni ravni. Projekt izvaja Geodetski inštitut Slovenije, financira pa Ministrstvo RS za infrastrukturo in za občino ne predstavlja nobenih finančnih obveznosti.

Mestna občina Velenje kot občina po meri invalidov že vrsto let načrtno razvija, spodbuja in realizira dejavnosti ter ukrepe, ki prispevajo k večji kakovosti osebnega življenja invalidov in njihovih družin, ustvarja možnosti za njihovo socialno vključenost ter za aktivno udeležbo v družbenem življenju občine z namenom udejanjanja pravic človeka in državljana. Sodelovanje pri projektu in pridobitev analize posameznih točk v naši občini s pomočjo invalidov, pa bo zagotovo pripomoglo k temu, da bomo lahko še kaj izboljšali, saj gre za izjemno pomemben vseslovenski projekt, v okviru katerega po standardiziranem sistemu, ki ga je razvil Geodetski inštitut Slovenije, skupaj z invalidi zajemajo podatke o ovirah v javnem prostoru, ki so podlaga za odpravo fizičnih ovir v mestih, izdelavo spletnih in fizičnih kart ter aplikacije za navigacijo. To bo osebam z različnimi oviranostmi omogočalo samostojno mobilnost, kar je tudi glavni cilj projekta.

Tudi sicer v Mestni občini Velenje izvajamo številne aktivnosti za izboljšanje življenja invalidov na vseh področjih. Kupili smo plažni invalidski voziček za kopanje, ki je namenjen predvsem uporabnikom invalidskih vozičkov, lahko pa ga uporablja tudi vsak, ki ima težave, da pride sam do vode. Pri dopolnitvi in spremembah obstoječih prostorskih aktov ter pri izdelavi novih prostorskih aktov vedno posebno skrb namenjamo invalidom. Predvsem pri prostorskih rešitvah in odstranitvi ovir za invalide. Skrbimo za odpravljanje ovir, ki onemogočajo ali otežujejo neodvisno življenje invalidov v lokalni skupnosti. Pred kratkim smo ponižali več kot 30 robnikov in tako omogočili boljši in bolj varen dostop za invalide in kolesarje, ter tudi druge udeležence v prometu. Skrbimo tudi za ureditev dostopov za invalide na javnih cestah in ulicah v mestu. Tudi v prihodnje bomo delovali tako.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje