O-STA

Kako pripraviti limonino granito?

Kraljica poletnih pijač, granita, je ena najbolj iskanih osvežilnih napitkov vsakega poletja. Gre za slastno napol zmrznjeno pijačo, ki nas osveži, hkrati pa njen sladek okus zadovolji vsakega sladokusca. Vas zanima, kako se jo pripravi?

Kaj je granita?

Granita ali granita siciliana je delno zamrznjena sladica oziroma pijača. Naredimo jo iz sladkorja, vode in raznolikih arom. Kot pove že njeno originalno ime, izvira iz Sicilije, razširila pa se je tudi izven meja Italije na vse konce sveta. Ima določeno sorodstveno vez s sorbetom, a gre za bolj gladko in mnogo bolj kristalno teksturo pijače.

Tudi to je odvisno od načina in predvsem kraja priprave. Kot vemo, so Italijani zelo strogi do avtentičnosti svojih jedi in pijač, kar se odraža tudi pri graniti. Bolj na zahodu je granita nekoliko bolj kockasta, vse bolj vzhodno pa se bohoti s svojo gladkostjo in nežnostjo. Tudi po okusu se razlikujejo, čeprav so daleč najbolj priljubljene granite prav sadne. Poznamo pa tudi čokoladne granite in granite z okusom različnih oreščkov.

Klasična limonina granita je polna okusa

Za prečudovito granito z ledenimi kristalčki potrebujemo naslednje sestavine:

· 50 gramov sladkorja

· 200 ml vode

· 60 ml limoninega soka

· limonino lupinico

Vodo in sladkor združimo v dovolj veliki posodi in segrejemo na srednji temperaturi. Ko se ves sladkor stopi, posodo odstavimo z ognja in vmešamo limonino lupino. Tako pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo in nato odstranimo lupino. Vmešamo limonin sok in premešamo, da se vse sestavine zlijejo v eno zmes. Mešanico prelijemo v posodo, ki jo lahko postavimo v zamrzovalnik. Tam jo pustimo najmanj tri ure, vsakih 30 minut pa jo temeljito premešamo ter z robov odstranimo ledene kristale. Granita je pripravljena, tvoje brbončice pa prav tako.

Še lažje do okusa polne granite

S pomočjo Rokmarjevih koncentriranih baz v prahu lahko pripravimo še boljšo, okusnejšo in osvežilno granito. Dodamo le vodo in malo sladkorja, za vse ostalo pa poskrbi Granita Mix. Na voljo so jagoda, limona, pomaranča, zeleno jabolko in še mnoge druge granite. Rokmar vam bo priskočil na pomoč v vročih dneh.