O-STA

Disko, zrcaljenje in GCC kvintet

Odprtje druge poletne razstave umetnikov z GCC v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti in koncert GCC kvineta

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje - Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri.

Poletni kulturni utrip GCC tako letos nastaja v umetniški četrti. Po julijski razstavi skic maturantke Gaje Pekošak, bo v AQ galeriji v četrtek, 18. 8., ob 19. uri svoja vrata odprla zanimiva razstava Zrcaljenje in Disko likovnih del dveh maturantk umetniške gimnazije likovne smeri na GCC Emili Jenko in Mance Matelič. Razstavo bo uvedel koncert vokalne zasedbe GCC kvintet v kateri sodelujejo profesorji glasbe na GCC David Preložnik, Urban Kolar, Danijel Berden, Sašo Šonc in Gregor Deleja. Razstava bo na ogled do 11. 9.

Na razstavi z naslovom Zrcaljenje Emili Jenko združuje dva medija, fotografijo in oljno slikarstvo. Vsebinsko je avtorica upodobila dva kontrasta, človek-narava in notranjost-zunanjost človeka. Ta dva vsebinska sklopa potem tudi ločeno naseljuje v dva ločena prostora galerije. Emili želi z goloto na svojih likovnih delih prikazati tako intimnost kot realnost človeka, ki ga je rodila mati zemlja. Človeka, ki je prvinski, iskren in ranljiv in ne potrebuje ničesar, kar bi zakrivalo njegovo telo. Poleg tega razstavljena dela naslavljajo posege človeka v naravo. Človek je tu nekdo, ki gradi objekte za svojo lastno korist, vendar jih na koncu zapusti in obsojeni so na propad.

Pri ustvarjanju stripa Disko za našo evrovizijsko glasbeno skupino LPS je Manca Matelič sodelovala z bivšima dijakoma GCC Matevžem Bervarjem, ki je zdaj študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani v Ljubljani ter magistrantom AGRFT Žanom Žvižejem, ki je poskrbel za montažo videospota Disko. Glavni junak stripa je Janez, ki ga punca zapusti zaradi nekoga drugega. V nadaljevanju se Janez spopada s svojo žalostjo a kljub temu doživi srečen konec. Manca je za ustvarjanje ilustracij uporabila digitalna orodja in kasneje je ustvarjalna ekipa te stripovske motive uporabila pri ustvarjanju videospota z enakim naslovom. Videospot je služil kot promocija za nastop glasbene skupine LPS na tekmovanju za pesem Evrovizije 2022.

V program in postavljanje razstav v galeriji AQ, ki jo v celoti upravljajo dijaki sami, se vključujejo priznani umetniki, med njimi mnogi nekdanji dijaki GCC. Prostor tako zagotavlja pester ustvarjalni medgeneracijski dialog med mladimi, ki se podajajo po poti umetnosti in že uveljavljenimi umetniki ter stroko, hkrati nagovarja različne ravni obiskovalcev ter ustvarja zanimive priložnosti za razvoj mladega občinstva za dojemanje in sprejemanje sodobne umetnosti, ne le na vizualnem temveč tudi na drugih, zlasti multidisciplinarnih področjih. Galerija hkrati ponuja priložnost dijakom, da ustvarjajo v sproščenem vzdušju in svoje likovne izdelke tudi sami postavijo na ogled širši javnosti, komunicirajo z različnimi javnostmi in v prostor vključujejo tudi druge projekte ter razvijajo različne življenjske veščine in znanja.

Nova razstava bo odprta mesec dni, v četrtek, 15. 9., pa bo novo likovno sezono v AQ odprla razstava uveljavljenih slovenskih umetnic mlajše generacije Daše Vinšek (nekdanje dijakinje GCC) in Karin Vrbek. Dan kasneje pa bo GCC z velikim koncertom v parku za šolo (oz. v športni dvorani, če bo slabo vreme) praznovala 110. rojstni dan z medgeneracijskim projektom Naših 100+10.

PRILOGA: Likovna dela Mance Matelič in Emili Jenko ter zasedba GCC kvintet (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si