O-STA

Brezplačna šola smučanja na Krvavcu

ENOSTAVNO - SMUČANJE

>Med 27.2 in 31.3.2006 na Krvavcu poteka brezplačna šola alpskega smučanja- www.ski-book.com, kjer avtorja Iztok Belehar in Vanja Matijevec v sodelovanju s Fakulteto za šport preverjata novo metodo poučevanja.

>Alpsko smučanje je v zadnjih desetih letih doživelo večje spremembe kot prej vse od svojega nastanka. Ob vse hitrejših žičniških napravah oz. oblikah t.i. vertikalnega transporta ter pripravi smučišča s kompaktnim snegom in s pomočjo zmogljivih teptalnih strojev so za bistveno prelomnico na tem področju poskrbele smuči s poudarjenim stranskim lokom. Z njimi je razvil tudi nov način smučanja, ki mu z angleško tujko pravimo carving, po slovensko pa zarezna tehnika. Ta temelji na smučanju po robnikih brez stranskega oddrsavanja. Smučarji z novo opremo niso dobili navodil za njeno uporabo, saj v športu nekako ni običaj, da bi za kaj takega poskrbeli proizvajalci. Šole smučanja se na drugi strani očitno niso hotele kar tako odreči tehnikam smučanja in metodam poučevanja, ki so jih prizadevno gradile skozi desetletja. S tem so svojim strankam precej otežile pot do znanja, potrebnega za obvladovanje sodobnih smuči.

>Edinstvena novost v novi metodi poučevanja smučanja je poleg učilnic, ki jih predstavljajo posebej pripravljene snežene prečne grbine, pripomoček z imenom carving instruktor. Gre za sistem povezanih smučk, ki ves čas zagotavlja najustreznejši (enak-omeren) razmak med smučkama, ustrezno nastavlja obe smučki na robnik in skrbi za ustrezen pomik zgornje smučke naprej, torej skrbi za krmarico. Z njim se je laže učiti pa naj gre za učenje začetnikov, prešolanje poznavalcev stare tehnike ali pa trening tekmovalcev.

>Smučarska šola Mayamaya temelji na predstavljenih izvirnih novostih, ki jih skupaj z nosilci projekta razvijajo oz. potrjujejo tudi učenci. Študentje Fakultete za šport iz Ljubljane, usmerjeni v alpsko smučanje, sodelujejo v projektu preverjanja učinkovitost novih metod in pripomočkov za učenje sodobne tehnike alpskega smučanja. Urejeno gradivo bo osnova za nastanek knjige z naslovom Enostavno-smučanje v klasični in digitalni obliki.