O-STA

V Jabljah uspešno zaključeno državno tekmovanje v oranju

Ljubljana, 5. september 2022 - Na zemljiščih Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS) v Jabljah pri Mengšu se je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in soorganizaciji s KIS, Občino Mengeš, KGZS - KGZ Ljubljana in Biotehniškim centrom Naklo v soboto, 3. septembra, uspešno končalo 65. državno tekmovanje oračev Slovenije in 27. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Pri organizaciji tekmovanja sta sodelovala tudi Lovska družina Mengeš in Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma. Pokroviteljica Državnega tekmovanja oračev Slovenije je bila gospa Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tekmovanji tudi otvorila.

V Jabljah so se najboljši slovenski orači pomerili v oranju strnišča in ledine, in sicer v dveh kategorijah - s plugi krajniki in z obračalnimi plugi. Kvaliteto oranja je ocenjevala strokovna komisija, vsak tekmovalec pa je moral v svojem nastopu preorati 20 x 70 m veliko tekmovalno parcelo strnišča.

Med trinajstimi tekmovalci iz petih slovenskih regij sta nova državna prvaka na 65. državnem tekmovanju oračev Slovenije postala Igor Pate z Dolenjske v kategoriji obračalni plugi, in Anton Filak iz Bele Krajine, ki je zmagal v kategoriji plugi krajniki.

Na 27. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol se je pomerilo pet dijakov. V kategoriji oranje z obračalnim plugom je zmagal Jan Kozjek z GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma, s plugom krajnikom pa se je najbolje odrezal Benjamin Kavšek, prav tako z GRM Novo Mesto - center biotehnike in turizma.

Poleg glavnega tekmovalnega programa se je v organizaciji Zveze kmetic Slovenije odvilo tudi tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in prikolico. V spremljevalnem programu je potekal Dan koruze v organizaciji KGZ Zavod Ljubljana, razne predstavitve KIS (delovanje bioplinarne, ogled poskusnih posevkov, ogled specialne kmetijske mehanizacije) in predstavitve na stojnicah.

Več informacij, rezultate in fotografije najdete na povezavi.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Irena Lipar

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: irena.lipar@zotks.si

Telefon: 01/25 21 543