O-STA

Letalska kampanja Centra za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici in Matevža Lenarčiča na tropskem Atlantiku

Foto: Matevž Lenarčič
Foto: Matevž Lenarčič
Foto: Matevž Lenarčič

Center za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici in GreenLight WorldFlight 2022 tudi letos septembra sodelujeta v raziskavah vpliva naravnih in antropogenih onesnaženj z aerosoli ter trdimi delci na segrevanje atmosfere in nastanek hurikanov nad južnim Atlantikom.

6. septembra 2022 je Matevž Lenarčič vzletel iz Slovenskih Konjic proti Jerezu na jugu Španije, v naslednjih dneh pa naprej prek Maroka, Kanarskih otokov, Senegala do otoka São Vicente v arhipelagu Zelenortskih otokov.

11. septembra 2022 bosta skupaj s prof. dr. Grišo Močnikom z Univerze v Novi Gorici pričela merilne polete v koordinaciji s posadko raziskovalnega letala DC-8 ameriške NASE, ki je nastanjena na sosednjem otoku Sal, v časih preleta satelita Aeolus Evropske vesoljske agencije.

Močni vetrovi, ki jih povzročajo tudi cikloni, ki nastajajo na tem območju, prinašajo velike količine saharskega peska, črnega ogljika in drugih onesnaževal prek Atlantika v Južno in Srednjo Ameriko.

Plasti saharskega peska in črnega ogljika segrevajo ozračje. Vpliv tega pojava na nastajanje tropskih neviht in hurikanov še ni dobro raziskan.

Zakaj peščeni delci ostajajo tako dolgo v zraku in koliko mešanice saharskega peska in saj segrevajo atmosfero, so vprašanja, na katera bo poskušala odgovoriti raziskovalna kampanja JATAC 2022 (Joint Aeolus Tropical Atlantic Campaign).

Sodelujejo: Univerza v Novi Gorici, Haze, d. o. o., Aerovizija, d. o. o., NASA - CPEX-CV, ESA - Evropska vesoljska agencija, Inštitut Tropos, Nacionalni observatorij v Atenah, Univerza v Miamiju in Univerza v Washingtonu.

Vrnitev v Slovenijo je načrtovana okrog 22. septembra 2022.

Polete bo mogoče spremljati na spletni strani GreenLight WorldFlight.

Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

T: 05 62 05 827, GSM: 040 266 058

E: andreja.leban@ung.si

Andreja Leban