O-STA

Čez teden dni Rudarska cesta v znamenju dneva brez avtomobila


Evropski teden mobilnosti, v katerem tudi letos sodeluje Mestna občina Velenje se bliža. S petkovimi kolesarskimi zajtrki smo začeli že v začetku septembra, najbolj pester pa bo 21. september, ko bomo med 6. in 19. uro zaprli Rudarsko cesto in na njej organizirali Dan brez avtomobila. Na njej se bodo odvijale različne športne dejavnosti in pester kulturni program, s katerim bomo pokazali, kaj vse se lahko dogaja na površinah, kjer sedaj poteka promet. Ob 11. uri bo obiskovalce dogodka na Rudarski cesti nagovoril tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. S sodelovanjem pri projektu Evropski teden mobilnosti opozarjamo na to, kako pomembno je spreminjanje potovalnih navad. Verjamemo namreč, da lahko vse razdalje krajše od dveh kilometrov, pa tudi tiste malo daljše, premagujemo na okolju bolj trajnosten način. Recimo peš, s kolesom, z mestnim avtobusom Lokalcem ...

V tednu mobilnosti med 16. in 23. septembrom bo pri stavbi steklene direkcije organizirana točka "Poljubi in odpelji" (kiss&ride) za starše, ki pripeljejo šolarje v bližnjo osnovno in srednjo šolo.

Za otroke bomo izvedli igro Aktivno v vrtec z Belim zajčkom. Vrtce bomo seznanili s projektom in jih vzpodbudili, da izvajajo aktivnosti trajnostne mobilnosti in spodbujajo starše in otroke k bolj trajnostnemu prihodu v vrtec.

V torek, 20. septembra, bomo v sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline v Vili Bianci izvedli delavnico Spodbujanje aktivne mobilnosti starejših. Starejše bomo seznanili z električnimi kolesi, saj električno kolo vsakemu kolesarju bistveno podaljša in olajša doseg končnega cilja ter minimizira napor pri vzponih, seznanili pa jih bomo tudi z nakupom novega električnega tricikla, primernega za gibalno ovirane, ki bo na voljo za izposojo pri Zavodu za turizem Šaleške doline. Predstavili bomo tudi električna kolesa iz našega brezplačnega sistema za izposojo koles Bicy.

V sredo, 21. septembra, ko bodo na Rudarski cesti potekale aktivnosti ob Dnevu brez avtomobila bomo na zaprti cesti pokazali, kaj vse se lahko dogaja na površinah, ki so trenutno namenjene za promet. Na zaprti Rudarski cesti bo postavljena tabla, na katero bodo lahko občani označili, kako po mestu najpogosteje potujejo. Namen parkirnega dneva bo opozoriti na pomembnost od prometa osvobojenih površin in zelenega javnega prostora v mestnem okolju. Zelene javne površine prispevajo k kakovosti zunanjega zraka, zmanjševanju vročine poleti, polepšajo okolico in izboljšajo kvaliteto življenja v mestih. Parkirne površine bomo preuredili na način, da bodo spominjale na park, delovale bodo kot javni prostor in omogočale izvedbo pestrega programa. Pripravili bomo delavnico - popravljalnica koles, kamor bodo lahko občani pripeljali svoje kolo na pregled in osnovna popravila. Na voljo bo tudi delavnica olepševalnica koles (''Pimp my bike''), kjer si bodo lahko občani olepšali svoja kolesa. Namen aktivnosti je trajna realokacija parkirnih površin v javni prostor za pešce in kolesarje. Udeleženci dogajanja se bodo lahko okrepčali v food trucku Gud street Fud.

Že od začetka septembra v okviru ETM organiziramo brezplačne kolesarske zajtrke, ki jih med 6. in 8. uro razdeljujemo vsem kolesarjem na Vodnikovi cesti ob mostu pri Osnovni šoli Gustava Šiliha. Zajtrke bomo ob isti uri in na isti lokaciji, če ne bo deževalo, razdeljevali vse petke v mesecu septembru. Jutri zaradi zelo slabe vremenske napovedi žal ne!

V petek, 23. septembra, bomo v sodelovanju s Športno zvezo Velenje Izvedli akcijo Velenje na koleščkih, s katero želimo promovirati vožnjo s kolesom po Velenju.

V priponki pošiljamo podroben program, ki je objavljen tudi na naši spletni strani www.velenje.si. Podroben program dogajanja v okviru ETM bomo objavili na naši spletni strani www.velenje.si.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor - Sklad za podnebne spremembe, v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo - Direktoratom za trajnostno mobilnost in prometno politiko in bodo izvedene v skladu s trenutno veljavnimi smernicami NIJZ.

Prijazno vabljeni

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje