O-STA

GCC osvaja sever

Erasmus + dejavnosti na Gimnaziji Celje - Center popestrile dinamičen začetek jeseni

Isladnija, Švedska in Estonija so tri destinacije, ki so dijake in učitelje Gimnazije Celje - Center nagovorile pri uresničevanju evropskega razvojnega načrta in ciljev akreditacije za splošno izobraževanje v programu Erasmus + 2021-2027; prenos dobrih praks iz tujine za ohranjanje in bogatenje lokalnega okolja, učenje z izkušnjami za trajnostni razvoj, odgovorno potrošništvo, nizkoogljično družbo in zdrav življenjski slog, digitalizacijo procesov, povečanje števila (ob)šolskih dejavnosti na področju STEM, povečanje deleža avtentičnega in izkustvenega učenja ter vzpostavitev celovitega sistema kariernega razvoja za dijake in učitelje. Vse to je bil tudi del treh mobilnosti in enega mednarodnega obiska, ki so jih v minulem tednu izvedli na GCC ter še ene mobilnosti, ki trenutno poteka v Estoniji.

Profesorja David Preložnik in Mihael Gojkšek sta med 17. in 24. 9. bila gosta srednješolskega centra Verkmenntaskóli Austurlands v mestu Neskaupstaður na vzhodni obali Islandije. Program senčenja na delovnem mestu je obsegal spremljavo pouka učiteljev splošno-izobraževalnih predmetov ter organizacijske ekipe šole, obšolskih dejavnosti in projektov na šoli, ki se lahko pohvali z enim najinovatevnejših pristopov pri oblikovanju predmetnika in urnikov za dijake. 25. 9. so se je pot iz Strömsunda na severu Švedske proti domu podala ekipa 8 dijakov, ki so skupaj s švedskimi vrstniki izmenjevali izkušnje predvsem na področju mladinskih akcij za spremembe v lokalnem okolju, debatah na temo evropskih agend zelenega prehoda in digitalizacije, migracij in integracije. Ob tem so spoznavali tudi švedsko kulturo in obiskali številne naravne znamenitosti v pokrajini Jämtland. 24. 9. se je za skupino 6 dijakov začela izmenjava v Estoniji. S kolegi z gimnazije v mestu Tapa bodo teden dni pripravljali različne akcije na temo varovanja okolja, pripravljali okrogle mize in delavnice, debatirali o izzivih trenutnega časa, spoznavali okolje in kulturo, uspešnost programov digitalizacije države, pa razliko med slovenskim in estonskim šolskim sistemom, kjer se je pred leti začela uspešna reforma izobraževalnih programov. 2. 10. na kulturno izmenjavo z avstrijskim Weizem odpotujejo še glasbenice in glasbeniki, 5. 10. pa še tim projekta Protect na srečanje v Rim.

18. 9. pa se je na GCC začela tudi "sezona" mednarodnih obiskov, saj so na šoli gostili 5-dnevno srečanje dijakov in učiteljev, ki sodelujejo v projektu Students on the move (Finska, Italija, Slovenija), ki je dodobra razgibal tudi dogajanje ob evropskem dnevu mobilnosti. Osrednja tema projekta je pomen promocije zdravega življenjskega sloga med mladimi in izmenjava praks med sodelujočimi šolami. Med 28. 9. in 7. 10. bodo na GCC gostili tudi dijake in učitelje iz Romunije, Srbije, Italije, Severne Irske in Nemčije, in sicer na dijaških izmenjavah, pripravljalnih sestankih za nove projekte in na srečanju partnerjev Erasmus + podjetnostnega projekta Make Sense. Slednjega bodo tudi predstavljali v okviru celjskega Dneva raziskovanja, v petek, 30. 9., ob 13. uri v Osrednji knjižnici Celje, predstavitvi pa bo sledila zanimiva okrogla miza z nekdanjimi raziskovalci GCC, danes mladimi podjetniki, ki jo bo povezovala novinarka Vala 202 Maja Ratej, prav tako nekdanja dijakinja šole.

Na GCC se pospešeno pripravljajo tudi na britanski dan, ki bo na šoli in v Celju potekal 6. 10. v okviru programa MEPI, pa na Erasmus + dan, ki ga celjske srednje šole pripravljajo 13. 10. v Dijaškem domu Celje.

PRILOGA: Fotografije z mobilnosti (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si