O-STA

Z brošuro Velenje za starejše občanke in občane z informacijami pomagamo starejšim


Mestna občina Velenje je v mesecu, ko je mednarodni dan starejših, izdala brošuro namenjeno prav starejšim občankam in občanom. V njej predstavljamo, kakšne oblike pomoči za starejše ponuja naša občina, kako lahko starejši podajo pobude, predloge, kakšne programe imamo na voljo za starejše, kakšne programe izvaja Zdravstveni dom Velenje, kako je možno najeti oskrbovano stanovanje, naštevamo domove za varstvo odraslih v naši regiji in predstavljamo tudi postopke, kako sploh pridobiš mesto v velenjskem domu za varstvo odraslih in pojasnimo, kaj se z velenjskim domom dogaja trenutno, ter še na vrsto drugih vprašanja bodo starejši občani našli odgovore. Zavedamo se, da so starejši občani steber naše lokalne skupnosti in zato z različnimi aktivnostmi ter projekti izboljšujemo kakovost njihovega bivanja in življenja v našem mestu. Včeraj je starejše občane skupaj z invalidi v velenjskem domu kulture sprejel tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Tudi sicer starejše aktivno vključujemo v naše programe, saj želimo poznati njihove potrebe in želje. Lani smo tako izvedli generacijski forum s starejšimi, ki se ga je udeležilo veliko starejših in predstavnikov organizacij za starejše. Skupaj smo dorekli kar nekaj pomembnih zaključkov, ki smo jih že realizirali oz. jih upoštevamo pri našem delu.

Po zadnjih statističnih podatkih je v naši občini več kot 7 tisoč starejših občanov. To je skoraj 20 odstotkov vseh prebivalcev naše občine. Vemo, da potrebujejo kakovostne programe in prilagojena stanovanja ter da si morda želijo živeti v domu za varstvo odraslih, zato v občini skušamo vse to tudi zagotavljati. Že do konca drugega leta bo na Žarovi cesti v Velenju na voljo 12 novih oskrbovanih stanovanj. A se zavedamo, da to absolutno ni dovolj, zato že pripravljamo načrte za dodatna oskrbovana stanovanja in razmišljamo o novih možnostih. V naši občini imamo aktivnih tudi veliko organizacij in institucij, ki se posvečajo starejšim občankam in občanom. Smo starosti prijazno mesto in to bomo to ostali tudi v prihodnje.

Brošuro smo podarili gostom včerajšnjega sprejema, razdelili pa jih bomo tudi po institucijah in organizacijah, ki delujejo za starejše.

Najdete pa jo tudi na naši spletni strani www.velenje.si, ali dobite v avli Mestne občine Velenje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje