O-STA

Spomini skozi čas - srečanje nekdanjih gimnazijcev

Spomini na gimnazijska leta - tema in vodilo, ki je pritegnilo mnoge nekdanje gimnazijce, da so se odzvali na povabilo in tako prispevali k izdaji brošure Spomini skozi čas. Ves projekt, od začetne ideje do prijetnega druženja v sredo, 5. oktobra, v Mestni knjižnici Velenje, je trajal kar vse leto, pri tem pa je sodelovalo 50 nekdanjih dijakov; zagotovo bi se jih odzvalo še več, vendar je to morda lahko izziv v naslednjih letih.

Srečanje oz. klepet sta vodila naša maturanta Altina in Bruno, ki sta z izseki iz spominov nagovorila vsakega posameznika. Tako smo lahko skozi pogovore spremljali, kako so se iz generacije v generacijo spreminjali šolski sistem, vzdušje, odnosi, zahteve in pričakovanja, ki so seveda odsev spreminjajoče se družbe, saj so bili prisotni predstavniki različnih generacij, vse od leta 1966 do danes. Bili smo priča vpogledu v življenja številnih uglednih osebnosti, ki delujejo na kar se da različnih področjih ustvarjanja: gospodarskega, znanstvenega, na področju medicine, izobraževanja, športa, umetnosti ipd. Mnogi uspešno delujejo v Velenju, drugi so našli svoje poklicne priložnosti drugod po Sloveniji in tudi v tujini (London, ZDA, Norveška, Las Palmas, Dunaj, Berlin, New York ...), skratka poklicni razpon je izredno širok. Vsem prisotnim, tako na odru kot v publiki, pa so bili skupni prijetni spomini na obdobje odraščanja in izobraževanja na naši gimnaziji.

Da bi nekoliko popestrili dogajanje in hkrati predstavili tudi naše sedanje in nekdanje dijake, smo prisluhnili čudovitim glasbenim točkam: Katarini Meža (vokal) in Urbanu Meža (kitara), harfistki Naji Mohorič, Vidi Volk (vokal) in Vasju Volku (kontrabas), Tinki Muck (klavir) in Tei Osojnik (violina), Pii Landeker (klavir) in Neži Aubreht (flavta), svojo poezijo pa je brala dijakinja Lea Seme.

Ob koncu uradnega dela so gostje sproščeno klepetali ob okusnem pecivu, ki so ga pripravili dijaki 3. b razreda. Mnogi so doživeli ta večer kot čustveno reminiscenco, kot časovno kapsulo, ki jih je ponesla v neko obdobje, ki se je končalo, a vendar ostaja ohranjeno v spominih. Kot so se v zahvali za povabilo odzvali nekateri gostje: "... gimnazija nas ne le izobražuje, ampak predvsem oblikuje kot osebnosti!"

Darja Joger Avberšek

Gimnazija Velenje

Šolski center Velenje