O-STA

Telekom Slovenije in Metronik sta razvila inovativno platformo industrijskega interneta stvari


Ljubljana, 17. oktobra - Telekom Slovenije in Metronik sta naredila nov korak pri razvoju rešitev interneta stvari in razvila inovativno platformo industrijskega interneta stvari (IIoT) v oblaku, ki je namenjena spremljanju in optimizaciji delovanja proizvodnih strojev. Platforma industrijskim podjetjem omogoča spremljanje delovanja strojev v realnem času ter njihovo boljšo izkoriščenost in razpoložljivost, pa tudi prediktivno vzdrževanje.

Telekom Slovenije in Metronik sta rešitev poimenovala IIoT360. Platforma proizvajalcem in uporabnikom strojev zagotavlja zajem, prenos, varno shranjevanje, obdelavo ter prikaz podatkov za spremljanje in optimizacijo delovanja strojev. Na podlagi natančnih podatkov, ki jih platforma zajema in obdela v pregledne in razumljive informacije, lahko podjetja rešujejo tudi najbolj zahtevne izzive, kot so povečanje razpoložljivosti s preprečevanjem okvar, doseganje optimalnih načinov uporabe, razvojna nadgradnja strojev za večji izkoristek in podobno. Podjetja si lahko v platformi IIoT360 enostavno ustvarijo posebne prikaze in preglede podatkov izven standardnih nadzornih plošč. Aplikacija deluje v varnem oblaku Telekoma Slovenije, na voljo je prek vseh standardnih spletnih brskalnikov in ne zahteva dodatne namestitve. Dostopna je na vseh mobilnih napravah in računalnikih.

"Industrijska podjetja nenehno iščejo priložnosti za optimizacijo poslovanja tudi s pomočjo tehnologije. Eno od takšnih področij je zagotavljanje visoke razpoložljivosti strojev, saj izkušnje kažejo, da se lahko na ta način produktivnost poveča tudi za več kot 10 odstotkov. Pri tem pomembno pomoč predstavljajo natančni podatki o delovanju strojev, kar je bilo še do nedavnega tehnično zapleteno in drago, danes pa je s pomočjo digitalizacije procesov in principov Industrije 4.0 ter tehnologij industrijskega interneta stvari in oblačnih storitev bistveno bolj preprosto in ekonomično," poudarja Vanja Tomažič, direktor oddelka za avtomatizacijo in digitalizacijo industrije in infrastrukture v Metroniku, ki je uveljavljen ponudnik inovativnih rešitev za avtomatizacijo in digitalizacijo v industriji, pametnih zgradbah in infrastrukturnih podjetjih.

"Glavni cilj industrijskega interneta stvari je izboljšanje učinkovitosti poslovanja. To pomeni, da lahko z zajemom podatkov o delovanju strojev ter njihovim varnim prenosom v oblak in obdelavo v razumljive informacije izboljšamo produktivnost strojev, pravočasno preprečimo okvare, povečamo razpoložljivost in posledično optimiziramo delovanje strojev. S posebnimi napravami, ki so nameščene na stroje, zajamemo podatke o njihovem delovanju, v napravi se podatki pripravijo in prek varne povezave prenesejo v oblak Telekoma Slovenije; vsi podatki so shranjeni v podatkovnih centrih v Sloveniji. Podatke podjetja obdelajo, analizirajo in uporabijo za nadaljnje odločitve," o prednostih rešitve pravi Samo Turk, direktor Razvoja poslovanja v Telekomu Slovenije.

Podatki so pomembni za optimalnejše vzdrževanje ter hitrejšo in cenejšo odpravo napak, pa tudi za nadaljnji razvoj novih generacij strojev. Industrijska podjetja pridobijo celovit pregled nad obratovanjem, povečajo razpoložljivost s hitrejšim ukrepanjem pri okvarah in lažje izboljšajo proizvodne in vzdrževalne procese. To prispeva k zmanjšanju zastojev ter višji kakovosti, stabilnosti in stroškovni učinkovitosti proizvodnje.