O-STA

Zbor Slovenske filharmonije skupaj z izvrstno Heleno Fojkar Zupančič prireja prvi koncertni večer Pretežno vokalnega cikla

PVC 1
Zbor Slovenske filharmonije
dirigentka Helena Fojkar Zupančič

Spogledovanje s časom / PVC 1

21. oktober 2022 ob 19.30

Predkoncertni pogovor ob 18.30

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

Zbor Slovenske filharmonije

Helena Fojkar Zupančič dirigentka

Spored:

Uroš Krek: Lirična suita

Ralph Vaughan Williams: Tri Shakespearove pesmi

Uroš Krek: Samotno ugibanje | Čelo in zarja

Ildebrando Pizzetti: Cade la sera | Il giardino di Afrodite | Piena sorgeva la luna

Tadeja Vulc: Lass keine stund | Sine sole nihil sum

Damijan Močnik: Jerusalem

Uroš Krek: Šamenari Jožo | Vöra bije | Škrinja orehova

Prvi koncert Pretežno vokalnega cikla je na poseben način posvečen Urošu Kreku in stoletnici njegovega rojstva. Središčne stebre sporeda predstavlja izbor njegovih zborovskih skladb, prepleten še z deli nekaterih drugih skladateljev 20. in 21. stoletja. Za svoje skladateljsko delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugimi leta 1992 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Pri komponiranju vokalnih del je Krek brez izjeme izbiral vrhunska pesniška besedila, večinoma lirična, ki so poskušala ubesediti človekovo eksistencialno izkušnjo, pa naj je šlo za pesmi slovenskih lirikov ali dela pesnikov drugih kultur in časov (v prevodih ali v izvirniku). Od izvajalcev zahteva visoko poustvarjalno raven, obenem pa s svojim glasbenim jezikom poslušalca ne pusti ravnodušnega. V njegovi glasbi se izraža kozmopolitska drža, povezana z ljudsko motiviko.

Dirigentka Helena Fojkar Zupančič s svojimi zbori na tekmovanjih dosega najvišja mesta in prejema posebne nagrade. Na več tekmovanjih je bila nagrajena kot najboljša dirigentka. Z zasedbami, ki jih vodi, redno naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev ter na ta način skrbi za nastajanje nove kakovostne zborovske literature. Raziskuje in se pogumno loteva različnih inovativnih zborovskih projektov, posnela pa je tudi več zgoščenk. Pogosto sodeluje v žirijah na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot dirigentka, ki zna navduševati in navdihovati, je izobrazila številne pevce, ki že desetletja pomembno sooblikujejo slovenski, pa tudi širši zborovski prostor.

Koncert snema in neposredno prenaša program Ars - 3. program Radia Slovenija.