O-STA

Pet tisočakov za Malo hišo in Zavod Muri

Z uspešnim 15. jesenskim dobrodelnim koncertom so dijaki Gimnazije Celje - Center ponovno dokazali, da lahko svet na bolje spremenimo le skupaj

Že petnajsto leto zapored so 26. oktobra na Gimnaziji Celje - Center (GCC) pripravili tradicionalni dobrodelni koncert. Organizacijo je tokrat prevzel 4. d-razred v sodelovanju z Društvom GCC, ki povezuje nekdanje dijake šole, in skupaj s sošolci, učitelji, starši in podporniki zbrali 5.000 evrov, ki so jih namenili Mali hiši iz Pilštanja, kjer pomoč najdejo otroci in mladostniki iz družin v stiski ter Zavodu Muri, neprofitni organizaciji, ki spodbuja odgovorno skrbništvo, ozavešča na področju dobrobiti živali in nudipomoč brezdomnim živalim.

Na dobrodelnem koncertu, ki ostaja ena največjih mladinskih dobrodelnih akcij na Celjskem in so ga organizatorji poimenovali Dobrodelnost na vrvici so nastopili: slovenska pevka Nuša Dereda, zasedbe Pamži, učiteljski GCC kvintet, harfista Aja Urlep in trobentač Lovro Gubenšek ter šolska zasedba The Šlagers z vokalnima solistoma Alenko Vozlič (LeniStar) in Davidom Polancem. Koncertni humanitarni del bo v četrtek, 27. 10., dopolnil tudi likovni - ob 19. uri se bo v šolski Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti namreč odprla prodajna razstava unikatno poslikanih srajc, ki na zanimiv način dopolnjuje razstavo slovenskega fotografa Aljoše Videtiča.

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi. "Vsakič znova, ko na šoli vznikne pobuda za novo prostovoljsko ali dobrodelno akcijo, nam mladi dokazujejo, da je prihodnost tukaj in zdaj. Da čakanje na jutri ne prinese rešitev in da hrepenenje po včeraj megli pogled, ki bi moral biti usmerjen naprej. Trdno sem prepričan, da lahko le s takšnim načinom misli in dejanj ter aktivno in s tvornim medgeneracijskim dialogom prispevamo k oblikovanju prehoda iz družb sedanjosti v svet, ki bo namesto skrbi za več profita peščice, namenil več skrbi dobrobiti človeka ter narave in smiselnemu urejanju sobivanja v skrbi za trajnostno naravnane načine življenja."

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, aktivno tutorsko in prostovoljsko mrežo, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica in akcijah celjskih dobrodelnih in mladinskih organizacij, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah, zbirajo star papir, tonerje in zamaške, vodijo izmenjevalnico oblačil, akcijo Podari knjigo in učbenik, tutorsko mrežo ter se z različnimi projekti odzivajo na sprotne problematike v lokalnem okolju in svetu. PRILOGA: Fotografije z dobrodelnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Maša Rebernik, 4. d, 041 371 926, rebernikmasa8@gmail.com

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945