O-STA

Drugi koncert cikla Vokalno-inštrumentalni program - VIP Slovenske filharmonije

VIP 2
dirigent Tõnu Kaljuste

V skrivnosti

Drugi koncert cikla Vokalno-inštrumentalni program - VIP Slovenske filharmonije

O skrivnostih življenja in smrti bosta v glasbenem jeziku na abonmajskem koncertu VIP spregovorila Zbor in instrumentalni ansambel Slovenske filharmonije, ki ju bo vodil priznani estonski dirigent Tõnu Kaljuste. Izvedla bosta Rekviem Alfreda Schnittkeja ter skladbo Miserere Arva Pärta - ta bo tudi prvič izvedena v Sloveniji.

Koncert V skrivnosti - VIP 2 se bo odvil v petek 4. novembra s pričetkom ob 19.30 v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Koncert bo osvetlil sodobnejše glasbenoustvarjalne pristope k večnim vprašanjem o življenju in smrti ter krivdi in odpuščanju. Rekviem ruskega skladatelja Alfreda Schnittkeja (1934-1998) je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v Moskvi sprva predstavljen in izveden pod pretvezo, da gre za glasbo h gledališki produkciji Schillerjevega Don Carlosa. Nenavadna instrumentacija dela med drugim vključuje električno kitaro in zanimiv izbor tolkal, med katerimi gotovo izstopajo zvonovi. Estonski skladatelj Arvo Pärt (1935), ki spada med ene najvidnejših sodobnih ustvarjalcev sakralne glasbe, je skladbo Miserere napisal v kompozicijski tehniki tintinnabuli. Ta je kot ena osrednjih tehnik duhovnega minimalizma zaznamovala številne sodobne glasbene stvaritve. Tintinnabuli obenem odraža tudi skladateljev osebni življenjski nazor, temelječ na krščanskih vrednotah ter prepleten s stremenjem po resnici in lepoti.

Vokalno-inštrumentalni program - VIP je posvečen obujanju veličastnih del iz glasbene zakladnice, v katerih sta združena zbor in orkester. Takšna dela se pogosto uvrščajo med najbolj priljubljena glasbena dela nasploh, saj z združenjem pevskega in instrumentalnega medija poslušalce nagovarjajo s prav posebno izrazno močjo.

Pred dogodkom bo v dvorani potekal predkoncertni pogovor s pričetkom ob 18.30, ki bo poslušalcem dodatno približal koncertni program.

Nakup vstopnic lahko opravite preko spleta: http://filharmonija.kupikarto.si/

ali na blagajni Slovenske filharmonije na Kongresnem trgu 10 vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom.

T +386 1 24 10 800, 24 10 810 E info@filharmonija.si