O-STA

Staro Velenje postaja kreativno okolje, s poudarkom na umetniško obrtnih dejavnostih


S prenovo Starega Velenje smo v Mestni občini Velenje dobili Kreativni center Čuk, ki spodbuja razvoj drobnega gospodarstva in obrti v starem mestnem jedru, urejen trg brez motornega prometa in novo stavbo, ki je nadomestila Staro Pekarno in ima dve stanovanji, pet ateljejev za umetnike ter prostor za gostinski lokal. Po zaključeni prenovi Starega Velenja smo si v Mestni občini Velenje želeli, da bi ta konec našega mesta čim prej oživel in postal nov prostor za druženje in ustvarjanje različnih vsebin, ki bi privabile domače in tuje obiskovalce. V letošnjem letu je bilo tam izvedenih 12 večjih in odmevnih prireditev, v petek, 11. novembra, bo v Starem Velenju veliko martinovanje, v decembru pa miklavževanje. V Kreativnem centru Čuk pa 22. novembra pripravljajo delavnico Marketing TikTok, ki jo bo izvedla predavateljica Aleksandra Denkovski (delavnica je del sklopa delavnic Social media marketing). V novi stavbi (nekoč Stara pekarna) smo že oddali dve neprofitni stanovanji ter 4 ateljeje za umetnike. Razpis za gostinski lokal v pritličju bo predvidoma objavljen v mesecu decembru 2022. V teh dneh vzpostavljamo tudi Pisarno za urbano prenovo. V prihodnje bomo sledili cilju, da Staro Velenje postane kreativno okolje s poudarkom na umetniško obrtnih dejavnostih.

Na naslovu Stari trg 11, je včasih stala stavba z imenom Čuk, ki smo jo prenovili in preimenovali v Kreativni center Čuk. Prostori so namenjeni zagonskim podjetjem in obrtnikom za izvajanje različnih storitvenih in obrtnih dejavnosti, ki spodbujajo in ohranjajo razvoj drobnega gospodarstva in obrti v starem mestnem jedru. V pritličju se prepletata tradicionalno obrtniška in sodobna kreativnost, kjer obratuje čevljar in butična trgovina Šili z domačimi testeninami, v osrednjem prostoru pa se dogajajo tudi izobraževanja in dogodki namenjeni mreženju. V prvem nadstropju se nahaja 6 pisarn, s katerimi upravlja občina Velenje, in so namenjena inovativnim podjetjem. V Coworking prostoru, ki se nahaja v mansardnem delu stavbe, je 16 delovnih prostorov, ki so namenjeni inovativnim in kreativnim posameznikom, ki so na začetku svoje poslovne poti in se ukvarjajo z razvojem poslovne ideje. Kreativni center Čuk tako predstavlja stičišče kreativnih podjetij in posameznikov z inovativnimi rešitvami, ki jim ob vsebinski podpori SAŠA inkubatorja omogočamo hitrejši in intenzivnejši razvoj. Vsi prostori v Kreativnem centru so zasedeni, so pa v Coworkingu prosta še tri mesta.

Z revitalizacijo starotrškega jedra smo dobili tudi urejen trg brez motornega prometa, ki lahko sprejme okoli 500 obiskovalcev, novo nadomestno stavbo, nov prometni režim, zaradi česar smo sanirali ceste in pripadajočo infrastrukturo. Novo stavbo (Pekarno) je konec leta 2021 v upravljanje prevzel Mladinski center Velenje. V letu 2022 so v skladu s projektom Revitalizacije starotrškega jedra v Pekarni prvo oddali dve neprofitni stanovanji. Umetnikom so preko javnega zbiranja ponudb v najem oddali 4 od 5 ateljejev, zadnji atelje bo oddan v mesecu novembru. Razpis za gostinski lokal v pritličju bo predvidoma objavljen v mesecu decembru 2022. Zaradi daljših rokov dobave opreme tega ni bilo možno izvesti prej, preko garancij je bilo potrebno odpraviti tudi nekaj napak. V teh dneh vzpostavljamo Pisarno za urbano prenovo, kjer bodo lahko vsi deležniki trikrat na teden v živo dobili vse informacije v zvezi z oživljanje Starega Velenje in tudi aktivno sodelovali pri pripravi programa. Vzpostavili so tudi enotno celostno grafično podobo za Staro Velenje, obnavlja pa se tudi spletna stran www.staro.velenje.si, kjer bodo v prihodnosti objavljene vse novice v povezavi z dogajanjem in aktivnostmi, ki v Starem Velenju potekajo.

Preko Pisarne za urbano prenovo bomo k programskem sodelovanju povabili tudi lokalna društva, obrtnike in umetnike. Program pa bo zagotavljal tudi gostinec izbran na razpisu. Naslednje leto se bo Mladinski center Velenje aktivno usmeril še v organizacijo rokodelskih tržnic, predstavitev obrtnikov iz Starega Velenja, kmečke tržnice ...

V Starem Velenje so se že v poletnih mesecih odvili dobro obiskani dogodki - Lirikonfest, Citrarski festival, lutkovne predstave, koncerti: belgijski univerzitetni orkester, etno koncert, koncert Šaleškega študentskega okteta ..., Šili fest, podjetniški dogodek Tarča priložnosti, intermedijska instalacija Zvočna prepletanja ...). Veselica ob prazniku KS Staro Velenje je zaradi slabega vremena žal odpadla. V petek, 11. novembra, bo v Starem Velenju veliko martinovanje, v decembru pa miklavževanje.

Prijazen pozdrav Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje