O-STA

Širimo in posodabljamo mrežo javne razsvetljave


Letos smo postavili nove svetilke na Cesti talcev, Cesti na Vrtače, Zidanškovi cesti, na območju Kinta Kunte, v Kavčah (Babja Klada) in Bevčah, kjer smo postavili tudi novo, pametno odjemno mesto, prvo v Velenju. Do konca leta 2022 bomo postavili še nove svetilke, ki bodo osvetlile več kot 2.000 m novih poti. Postavitev je predvidena na različnih lokacijah (pokopališče v Vinski Gori, Črnova, Cirkovce, Kavče, Zidanškova cesta, Konovo, Kinta Kunte, Škale, Bevče, Gorica, Cesta talcev, Šalek). V naslednjem letu pa je postavitev svetilk načrtovana še v Podkraju, Šentilju itd. V sklopu projekta Pametno mesto bomo uredili neposreden nadzor nad javno razsvetljavo, da bo ta ob povečanem prometu svetila močneje in obratno.

Javno razsvetljavo ves čas dograjujemo. S prenovo javne razsvetljave in zamenjavo z novimi LED svetili izboljšujemo kakovost razsvetljave ter zmanjšujemo stroške elektrike in vzdrževalnih del. V letošnjem letu smo zaključili izvedbo druge faze prenove javne razsvetljave, ki je zajemala 655 svetilk, s katerimi bomo po oceni prihranili dodatnih 31 % energije. Poleg tega koncesionar drogove javne razsvetljave redno vzdržuje.

Pri optimizaciji stroškov razsvetljave in porabe električne energije ima pomembno vlogo poleg sodobne tehnologije, kot je LED, tudi način upravljanja razsvetljave. Novodobna javna svetilka je opremljena z različnimi senzorji in krmilniki, ki dodatno optimizirajo delovanje luči. Senzorji lahko merijo, na primer, razpoložljivo naravno svetlobo in njej primerno prižigajo oziroma ugašajo posamezne svetilke ter prilagajajo jakost razsvetljave.

V Velenju bomo pripravili praznično okrasitev mesta v podobnem obsegu kot lani - z elementi na uličnih svetilkah, svetlobnimi trakovi na drevesih in samostojnimi elementi v mestnem središču. Prižgali jo bomo v četrtek, 1. decembra. Župani mestnih občin so se dogovorili, da bodo pri sprejemanju ukrepov glede energetske krize, ki bi vplivala na občane, delovali usklajeno. Če bo potrebno okrasitev omejiti oz. zmanjšati, bomo o tem obveščali.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje