O-STA

Poznate teh 5 prednosti vroče čokolade?

Klasična skodelica vroče čokolade, ki jo najdemo v lokalih, vsebuje veliko sladkorja. Vroča čokolada, narejena iz visokega deleža kakava in nizko vsebnostjo sladkorja, pa se ponaša s kar nekaj prednosti. Kakav ima namreč številne ugodne učinke na naše telesno in duševno zdravje.

Kakav vsebuje antioksidante

Raziskovalci z Univerze v Cornellu trdijo, da ima kakav kar dvakrat toliko antioksidantov kot kozarec rdečega vina in trikrat toliko kot zeleni čaj. Antioksidanti prispevajo k zmanjšanju vnetnih procesov in spodbujanju imunskega sistema. Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava je zato prava izbira.

Kakav prispeva k zdravju srca

V American Heart Association (op. p. Ameriško združenje za srce) pravijo, da ima kakav velik vpliv na naše srce, saj znižuje tveganje za srčni napad. Ponovno so v igri antioksidanti, ki so povezani z nižjim tveganjem za bolezni srca in nižanjem holesterola.

Kakav spodbuja naš spomin

Študija iz leta 2013 je odkrila povezavo med vročo čokolado in izboljšanim spominom. Dve skodelici vroče čokolade na dan bi lahko pomagali zaustaviti pojav Alzheimerjeve bolezni. Leta 2014 so znanstveniki potrdili prvi dokaz, da lahko uživanje kakava poveča kognitivne funkcije.

Kakav izboljša tvoje razpoloženje

Čokolada nas osreči, ker vsebuje kofein, serotonin in triptofan. Za najbolj zdravo skodelico vroče čokolade je seveda treba uporabiti nesladkan kakav ali temno čokolado, ki vsebuje najmanj 85 % kakava.

Kakav ima številne prednosti za tvojo kožo

Kakav (ne čokolada) ima kljub splošnem prepričanju, da povzroča mozolje, v resnici ugodno vpliva na tvojo kožo. Dolgotrajno uživanje kakava namreč prispeva k zaščiti pred soncem, cirkulaciji krvi v koži in izboljša teksturo ter navlaženost tvoje kože.

Vroča čokolada

Opisane prednosti seveda veljajo za vročo čokolado, kjer je veliko kakava in malo sladkorja. Najboljšo vročo čokolado najdete pri Chocomarju, kjer imajo v ponudbi tudi extra temno. Njihovo celotno ponudbo najdete na njihovi spletni strani, nekatere okuse pa dobite v trgovinah Mercator in Tuš.