O-STA

Dan strpnosti - Lepa beseda lepo mesto najde

16. novembra so se dijaki gimnazije Velenje udeležili dogodka, posvečenega strpnosti, prijateljstvu, medsebojnemu razumevanju in sožitju med različno mislečimi. Dijaki so s svojo poezijo, mislimi in seveda z ubesedeno glasbo sporočili, kakšne so njihove vrednote v sodobni kaotični družbi.

Nekaj izsekov iz razmišljanj naših gimnazijcev:

BODI PRIJAZEN. TO JE VSE, KAR POTREBUJEŠ ZA SREČO.

ALTERNATIVA ZA LJUBAV NIJE MRŽNJA, VEĆ STRPLJENJE.

DRUŽBA JE ZDRUŽENA V RAZLIČNOSTI.

ŽIVLJENJE JE ZELO ENOSTAVNO, AMPAK MI SI GA VZTRAJNO OTEŽUJEMO.

NE GRE ZA TO, KAKO MOČNO ZNAŠ UDARITI. BISTVO JE, KAKO MOČAN UDAREC ZNAŠ PRENESTI IN DA GREŠ NAPREJ.

BESEDA STRPNOST JE PO DEFINICIJI SSKJ-JA ZAPISANA KOT LASTNOST STRPNEGA ČLOVEKA. TU SE NAM POJAVI VPRAŠANJE, KDO JE STRPEN ČLOVEK, ZATO SE VPRAŠAJMO, ALI SMO RES TAKO STRPNI, KOT BI LAHKO BILI.

O STRPNOSTI GOVORIMO TAKRAT, KO SE NAUČIMO SPREJETI VSE STRANI DRUGIH IN LJUDEM DOVOLIMO, DA SE IZRAZIJO KOT EDINSTVENI POSAMEZNIKI.

Misli, ki jih je zapisal dijak 4. letnika Bruno Šonc:

16. november je mednarodna skupnost prepoznala in razglasila za svetovni dan strpnosti. Obeležje tega dne je zaznamovano s simboliko nenasilja in miru, ki izhaja iz spomina na grozote svetovnih vojn. Razglasitev mednarodnega dneva strpnosti je sovpadala s 50. obletnico nastanka Unesca in podpisa Unescove ustave 16. novembra 1945. Strpnost pa je - sama po sebi - veliko več od ustaljenega poudarjanja njene notranje vrednosti; je način skupnostnega sobivanja in spoštovanja, na katerem je mogoče graditi odprto, vključujočo družbo.

Spirala nasilja, v katero se lahko prav hitro zapletemo tudi mi, nam ne prinaša nič dobrega, četudi nas ob tem prigovarjajo, da naj bi bile ogrožene "naše" evropske vrednote. Žice, ki na mejah morijo naše prebegle sestre in brate, so izraz nemoči ter moralne stiske. Delitev na podlagi nacionalne pripadnosti razdvaja in deluje v službi tistih, ki nas izkoriščajo, nam ukazujejo in nas siromašijo. Zgodovina (skrajnega) nacionalizma je tlakovana s krvjo, vojnami in sovraštvom. Iz sosedov dela sovražnike, iz ljudi, ki bi si morali med seboj pomagati, dela tekmece.

Vsi skupaj smo dolžni utreti pot občemu razvoju človeške skupnosti, usmerjene k vrednotam trajnega miru, solidarnosti in dialoga. Naš cilj mora postati skupnostno človeštvo, osvobojeno nacionalnih meja; človeštvo brez morja, v katerem letno utone na tisoče ljudi, bežečih pred pogromi imperializma. Nacionalizem in njegov brat dvojček rasizem sta oba hkrati izraz naraščajoče krize kapitalizma in orodje oblasti za upravljanje s to krizo na način, ki ohranja dvojno gospostvo države in kapitala. Tako je sleherno nacionalistično razpihovanje sovraštva izraz sveta, ki ga je treba spremeniti. Gradimo pisan svet mnogoterih svetov, ki govori mnogo jezikov, a gradi skupno prihodnost.

Besede imajo moč, vztrajno in trmasto, moč ima tudi glasba, in uglasbene besede. Dijaki in pevski zbor so izvedli pesmi, posvečene prijateljstvu, ljubezni in razumevanju, ki sežejo prek vseh meja: Imagine, Dan ljubezni, Med iskrenimi ljudmi, Stand by me ...

Verjamemo v besede in verjamemo v mlade.

Darja Joger

Gimanazija

Šolski center Velenje