O-STA

PRHODNOST JE ZDAJ! Miklavžev koncert GCC

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalni Miklavžev koncert Gimnazije Celje - Center bo letos posvečen visokemu jubileju šole in prihodnosti

Gimnazija Celje - Center (GCC) vsakoletno decembrsko dogajanje na šoli in v knežjem mestu dopolni s tradicionalnim Miklavževim koncertom, ki ga pripravljajo glasbene zasedbe, ki delujejo na šoli že več kot šest desetletij. Letos je teh kar 9, na tokratnem predprazničnem koncertnem večeru, ki bo v četrtek, 1. 12. 2022, ob 19. uri v Narodnem domu Celje, pa se bodo z zanimivim programom predstavili Dekliški pevski zbor, FaVoZa - fantovska vokalna zasedba, Nonet GCC, Gipsy kvintet GCC, The Šlagers in GCC kvintet. Program bodo teden dni kasneje ponovili tudi na predprazničnem koncertu II. gimnazije Maribor v mariborski dvorani Union.

Letošnje šolsko leto vse dogodke na GCC posvečajo častitljivemu jubileju - 110-letnici šole oz. izgradnje mogočnega secesijskega poslopja. Prihodnost je zdaj! je slogan, ki so si ga izbrali za to posebno leto, z njim pa želijo pri (ob)šolskem delu opozoriti in ozavestiti številne spremembe ter izzive, s katerimi se soočata naša družba in naš planet, v mladih pa predvsem spodbuditi zavedanje, da ne smemo biti zgolj nemi opazovalci, ampak aktivni sooblikovalci vključujoče in trajnostno naravnane prihodnosti. Da prihodnost ni naša usoda, ampak naša izbira. Vprašanje, ki je vodilo tudi pripravo programa letošnjega Miklavževega koncerta je "Kakšen je svet, v katerem želimo živeti? Ne pojutrišnjem, ne jutri, ampak zdaj!"

Za glasbeniki z GCC je sicer pester začetek šolskega leta - po turneji po slovenskih obali in nekaj priložnostnih nastopih, so oktobra pripravili koncertni program za druženje generacij GCC Naših 110, v začetku novembra v Celju gostili projekt Crossroads/Križpotja, ki je nastal na pobudo zbora Opheus iz nemškega Dortmunda, kjer bodo zasedbe GCC gostovale prihodnje leto. Novembra so sooblikovali tudi Poezijo iz samovarja, prazničnim koncertom v Celju in Mariboru pa bo sledil tudi tradicionalni novoletni 4. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

Tokratno predpraznično dogajanje pa se na GCC nadaljuje že v ponedeljek, 5. 12., ko bodo z vsakoletno prireditvijo Ta veseli dan kulture podelili 54 šolskih Prešernovih priznanj in odprtjem razstave likovnih del dijakov umetniške gimnazije v Braslovčah. Nadaljujejo s Centrovizijo (14. 12.), ki bo uvedla tudi veselodecembrsko dogajanje na šolskih hodnikih ter odprtjem decembrske razstave v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti. Cel zadnji mesec koledarskega leta bo minil tudi v znamenju večih dobrodelnih akcij, ki jih pripravljajo dijaki.

PRILOGA: Fotografije zasedb GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si