O-STA

Uspešno delo pianistov Gimnazije Velenje

Velenje, 25. 11. 2022

Prva dva novembrska tedna sta bila za naše dijake klavirskega oddelka velenjske umetniške gimnazije napolnjena z ustvarjalnimi dogodki in povezovalnimi vsebinami.

Dijaki so skupaj s profesorji pripravili celovito in domiselno zasnovan koncert, na katerem so zaigrali cikel skladb slovenskega skladatelja Matevža Goršiča z naslovom Suita 1-13. Gre za klavirsko zbirko, ki je nastala poleti 2020. Njena posebnost je, da je vsak stavek pisan v svojem taktovskem načinu (od 1- do 13-dobnega) ter da se izvajalec ob izvedbi sooča tako s klasičnimi kot sodobnimi kompozicijskimi prijemi. Koncert so najprej zelo uspešno zaigrali v Marinovi dvorani glasbene šole (9. 11. 2022), dva dni kasneje pa so se s projektom predstavili še slovenski strokovni javnosti, saj so ga izvedli na 21. Dnevih klavirske glasbe, ki ga je organiziralo Društvo slovenskih klavirskih pedagogov v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Dijaki pianisti Petja Emeršič, Manca Ernst, Matej Ferlež, Tinka Muck, Pia Landeker, Matic Acman, Ula Aurelija Gams, Neža Avberšek in Zoja Elizabeta Strah so se izvrstno izkazali, tako kot pianisti in kot igralci.

Teden kasneje pa so svoje znanje izpopolnjevali na tako imenovanem mojstrskem tečaju. Na šoli smo gostili odličnega pianista in klavirskega pedagoga armenskega rodu Rubena Dalibaltayana. Za naše dijake je pripravil strokovno predavanje o klasicističnih sonatah, nato pa je sledilo aktivno delo z dijaki pianisti. Ruben Dalibaltayan je večer pred seminarjem s svojo ženo Julio Gubaidullino na glasbeni šoli izvedel krasen koncert v okviru cikla Abonmaja Klasika.

Oba projekta sta primera dobre prakse v premišljenem strokovnem delovanju, za kar gre v prvi vrsti pohvala odličnim profesorjem klavirskega oddelka.

Urška Šramel Vučina

Gimnazija

Šolski center Velenje