O-STA

Mobilni telefon

Mobilni telefoni so poskrbeli za pravo revolucijo našega načina komuniciranja in druženja. Še na začetku tega tisočletja je bilo namreč povsem običajno, da smo svoje prijatelje, znance in kolege klicali na stacionarno oziroma fiksno telefonsko linijo. Pogosto se je tudi zgodilo, da smo naše bližnje klicali iz najbližje telefonske govorilnice, a te so danes zgolj še nostalgičen spomin na čase, ko smo govorili še preko stacionarnih naprav. Današnji mobilni telefon pa je mnogo več kot zgolj naprava za opravljanje klicev. Pomislite kako poteka vaš dan.

Verjetno so le redki, ki se takoj, ko se zbudijo, ne ozrejo po svojem mobilnem telefonu. Pametni mobilni telefon služi kot budilka, kot orodje za pisanje in pošiljanje službenih elektronskih sporočil, kot naprava za igranje iger, kot zaslon za spremljanje športnih tekem in predvajanje glasbe ter gledanje televizijskih serij, kot sredstvo za druženje preko družbenih omrežij in tako naprej. Številne aplikacije pa nam omogočajo, da lahko počnemo še marsikaj drugega, kot je na primer spremljanje in branje novic. Nenazadnje pa nam mobilni telefon danes omogoča tudi tisto, zaradi česar je bil izumljen. Govorimo seveda o opravljanju klicev. Kljub temu pa ne potrebujete najnovejših modelov, da bi lahko brezskrbno kramljali s prijatelji. Še vedno namreč lahko kupite mobilni telefon, ki ima fizične tipke in ne le digitalnih.

Kot omenjeno se telefoni razlikujejo po tipu. Še pred ducatem let so bili pametni mobilni telefoni redki, danes jih pa imamo praktično vsi. Delež pametnih telefonov se po ocenah operaterjev giblje na približno 80 odstotkih. To pomeni, da še vedno približno petina ljudi nima pametnega mobilnega telefona in uporablja tistega na tipke ali na preklop. S tem seveda ni nič narobe, saj postaja čedalje bolj jasno, da nam lahko neprestana povezanost preko aplikacij in nenehnih obvestil celo škoduje. Še kako dobro je, če se lahko vsaj občasno popolnoma odklopimo od civilizacije in sveta družbenih omrežij.

Za klepet in druženje s prijatelji namreč ne potrebujete kamere in pošiljanja slik, ampak zadostuje pristen pogovor, ki ga lahko opravite tudi z mobilnim telefonom na tipke. Če pa prisegate na pametne telefone, ste lahko povsem mirni, saj je ponudba danes zelo pestra. Na voljo so namreč številne znamke pametnih telefonov.

Najbolj popularen je operacijski sistem Android, preko katerega deluje velika večina pametnih mobilnih telefonov. Samsung je zelo uveljavljena znamka, ki predstavlja garancijo za kakovost Android telefonov. Na principu delovanja operacijskega sistema Android pa delujejo tudi telefoni proizvajalcev Xiaomi in Huawei, ki zaradi ameriških sankcij ne smeta uporabljati Android sistema. Med popularnimi proizvajalci pametnih mobilnikov pa je tudi ameriški gigant Apple, ki s svojimi iPhoni skrbi za konstantno rast prodaje. Ti telefoni delujejo preko operacijskega sistema iOS.

Na voljo so torej različni operacijski sistemi, kjer ima vsak svojo prednost. iOS je enostavnejši za uporabo, Android pa omogoča večjo prilagodljivost vsebin. Kljub temu pa operacijski sistem ni vse. Dobro je, da vaš pametni telefon omogoča uporabo dveh sim kartic ali pa uporabo virtualne sim kartice. Tako boste lahko tudi na potovanjih uživali s pomočjo sim kartice lokalnega operaterja. Na ta način boste poskrbeli, da vaš račun za klice in prenos podatkov ne bo previsok.

Mobilni internet je čedalje hitrejši, zato je dobro, da pred nakupom preverite ali vaš mobilni telefon omogoča prejem 5G signala, ki nudi vrtoglave hitrosti mobilnega interneta. Na ta način boste lahko povsem brezskrbno uživali pri uporabi vseh aplikacij.

V kolikor obožujete fotografirati, potem morate v obzir vzeti tudi vgrajeni spomin. Kaj hitro se lahko zgodi, da vam bo zmanjkalo prostora, če boste želeli imeti največjo kakovost fotografij. Pri Applovih telefonih ne morete dodati zunanje pomnilniške kartice, medtem pa Android telefoni to omogočajo.

Svetujemo vam, da si pred nakupom ogledate in primerjate čim več telefonov. Tako boste lahko ugotovili kateri je tisti, ki ponuja največ za vaše potrebe. Najugodnejšo možnost pa boste našli na spletnem mestu ceneje.si, kjer lahko primerjate skoraj tisoč mobilnih telefonov.