O-STA

Razstava Bivanje z lesom v hramu znanosti in inovacij - Inštitutu InnoRenew CoE v Izoli

Razstava bo v inštitutu InnoRenew CoE na ogled vse do 5. januarja 2023.
Potujoča razstava širi zavest o prednostih bivanja z lesom in vsemu, kar nam les lahko da, s tem, ko prikazuje znanje, širino in kreativnost.
Zgradba centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja ni le dom inštituta InnoRenew CoE, pač pa tudi izjemen raziskovalni objekt.
"Prepričana sem, da lahko le skupaj naredimo prave korake za prehod v bolj trajnostno družbo," meni dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE.
Logotip organizatorja SLOWOODLIFE d. o. o.

Razstava Bivanje z lesom širi zavest o prednostih bivanja z lesom in vsemu, kar nam les lahko da, s tem, ko prikazuje znanje, širino in kreativnost. Vse do 5. januarja 2023 bo postavljena v hramu znanosti, odličnosti, raziskav in inovacij ter domu slovenske kultne ustanove zapisane trajnosti - v inštitutu InnoRenew CoE v Izoli.

Zgradba centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja ni le dom inštituta InnoRenew CoE in največja şlovenska lesena stavba, pač pa tudi izjemen raziskovalni objekt, v katerega je nameščena mreža senzorjev za natančen monitoring vseh prostorov inštituta, konstrukcijskih sistemov in fasad. Konstrukcija tega edinstvenega slovenskega objekta je nastala kot interdisciplinarni projekt mednarodne skupine raziskovalcev; podprta je z inovativno tehnologijo in zgrajena v skladu z dognanji o vplivu grajenega okolja na zdravje ljudi.

Več kot dovolj razlogov torej, da v avlo tega izjemnega inštituta odslej vabi še razstava, ki že osem let širi poslanstvo kakovosti bivanja po vsej državi.

"Veseli me, da tudi v našem inštitutu gostimo razstavo, ki prikazuje različne slovenske objekte in projekte iz lesa, in tako družbi približujemo leseno gradnjo," pravi dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE. "Obenem je razstava tudi priložnost za povezovanje in sodelovanje različnih deležnikov. Prepričana sem namreč, da lahko le skupaj naredimo prave korake za prehod v bolj trajnostno družbo."

O GIBANJU BIVANJE Z LESOM

Nacionalna razstava Bivanje z lesom z gostovanji po Sloveniji in v zamejstvu že osmo leto prispeva k prepoznavanju lesa kot gradbenega in dizajnerskega materiala, ki daje priložnost za izdelavo tako hiš iz lesa, kot estetsko dovršenega pohištva oziroma opreme za delo in bivanje. Na najvidnejših mestih po Sloveniji širi zavest o prednostih bivanja z lesom, kakovostni leseni gradnji in dizajnu, spodbuja pozitivni odnos do lesa, popularizira kulturo gradnje in rabe lesa ter omogoča kakovostnim proizvajalcem, arhitektom, ponudnikom, oblikovalcem in projektantom, da predstavijo svoje reference širši javnosti.

"Razstava širi zavest o prednostih bivanja z lesom in vsemu, kar nam les lahko da, s tem ko prikazuje znanje, širino in kreativnost," pravi Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. "Ozavešča širšo javnost o pozitivnih lastnostih lesa, predvsem v povezavi s cilji, vezanimi na podnebno nevtralno družbo, in ostalimi cilji za večjo uporabo lesa," je prepričan Darko Sajko, v. d. generalnega direktorja Direktorata za lesarstvo.

SODELOVANJE Z DOBRIMI NAMENI

Potujoča razstava predstavlja najbolj reprezentančne objekte in projekte slovenskih podjetij, ki načrtno in uspešno soustvarjajo višjo bivanjsko kulturo. Zajema najkakovostnejše ponudnike, združuje informacije, zgodbe, znanje in prikaze dobre prakse trajnostnega bivanja. Je večjezična in opremljana s QR kodami za poglobljeno podajanje informacij.

"Njen namen sta širjenje zavesti o kakovostni leseni gradnji in dizajnu iz lesa ter vzpodbujanje trajnostnega razmišljanja," razlagata Liljana Vogrinec in Dušan Waldhütter, ustanovitelja gibanja SLOWOODLIFE, katerega poslanstvo je ljubezen do ljudi in bivalnega okolja, zapisana v lesu. "S tem, ko ponuja na ogled primere odlične gradbene in obrtniške prakse, razstava predstavlja pomemben gradnik ozaveščanja javnosti o pomembnosti vpeljave trajnostnih konceptov na različnih področjih življenja in družbenega delovanja."

Foto: InnoRenew CoE

Več o inštitutu na: www.innorenew.eu/sl

Več o razstavi na: https://www.slowoodlife.com/razstava-bivanje-z-lesom/

Več informacij: office@slowoodlife.com