O-STA

3 priznanja "Odlični v znanosti" na UP

Izr. prof. dr. Jasna Prezelj (UP FAMNIT)
Izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget (UP FHŠ)

V letošnji izbor dosežkov Odlični v znanosti 2022 so bili uvrščeni tudi trije dosežki dveh raziskovalk in raziskovalca Univerze na Primorskem:

· predavateljica UP Fakultete za humanistične študije izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget na področju humanistike za monografijo z V tišini spomina "Eksodus" in Istra;

· predavatelj UP Fakultete za management prof. dr. Borut Likar na področju tehnike za članek z naslovom Raziskave inovativnih odrezovalnih procesov za doseganje trajnostnih in čistosti odrezovalnih in izdelovalnih procesov. Članek je v soavtorstvu s prof. dr. Francijem Pušavcem, vodjo raziskovalnega programa "Napredne izdelovalne tehnologije za visoko kakovostno in trajnostno proizvodnjo" (UP FM je soizvajalka)

· predavateljica UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije izr. prof. dr. Jasna Prezelj na področju biotehnike za članek z naslovom Kvantitativna ocena tveganja izpostavljenosti Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) preko različnih vrst mleka za slovenskega potrošnika.

Odlični v znanosti je projekt, ki ga ARRS - Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS izvaja v okviru promocije znanosti. Pri tem sledijo evropskim zgledom, kjer je naraščajoč pomen promocije znanosti vezan na doprinos znanosti k razvoju na znanju temelječe družbe. Z zavedanjem, da je odnos in vzajemnost med znanstvenim raziskovanjem in izzivi sodobne družbe potrebno graditi in krepiti. Gre za izbor najvidnejših dosežkov preteklega leta, ki ga v potrditev Znanstvenemu svetu ARRS predlagajo članice in člani Znanstvenoraziskovalnih svetov posameznih ved. Celoten izbor dosežkov bo v kratkem objavljen tudi na spletni strani ARRS. Vse izbrane dosežke v okviru izbora tradicionalno objavljajo tudi v njihovih publikacijah.