O-STA

Hisense z globalnim načrtom razvoja talentov v novo fazo hitre rasti in internacionalizacije

V Hisense Europe za krepitev koncepta učeče se organizacije na številne različne načine spodbujamo kulturo širjenja znanja ter s tem podpiramo strategijo hitre globalne rasti celotne skupine Hisense. V izobraževanje in usposabljanje se letno vključuje okrog 7000 zaposlenih, v kar investiramo skoraj milijon evrov na leto. Kot pokrovitelj nedavnega svetovnega nogometnega prvenstva 2022 v Katarju pa smo zaposlenim letos ponudili še prav posebno priložnost: v zameno za ideje o prihodnosti gospodinjskih aparatov in pametnega doma smo jim pripravili nepozabno poslovno pustolovščino v Katarju, ki smo jo okronali z ogledom tekme svetovnega nogometnega prvenstva.

"V Hisense Europe si kot mednarodna skupina prizadevamo za povezovanje različnih poslovnih kultur in utrjevanju skupne korporativne identitete, hkrati pa razvijamo močno kulturo nenehnega izpopolnjevanja za čim uspešnejše doseganje poslovnih in strateških ciljev ter vlaganja v karierni in osebni razvoj zaposlenih," pojasnjuje podpredsednica skupine Hisense Europe Stanka Pejanović. "Hisense se v svoji strategiji globalizacije opira na inovativne pristope, tehnologije, izdelke in storitve, kar lahko zagotovimo samo skozi načrtno vlaganje v znanje in z nenehnim razvojem naših kadrov za uspešno delovanje v mednarodnem okolju."

Zaposlenim so tako na voljo številni izobraževalni programi, strokovna usposabljanja, IT tečaji, jezikovni tečaji, usposabljanja s področja mehkih veščin in korporativni programi. Kot globalno podjetje stremimo k nenehnemu izpopolnjevanju znanj in veščin, k pridobivanju novih kompetenc ter obstoječe znanje med seboj delimo in širimo med vse zaposlene s primeri dobrih praks. Na tak način je pridobivanje novega znanja hitrejše, cenejše, povezano z dejanskimi potrebami in zato zelo učinkovito. Od približno 10.000 zaposlenih v skupini se različnih izobraževanj letno udeležuje kar 7000 sodelavcev. Mentorski program za ključne in perspektivne kadre pa je v dveh generacijah zaključilo že več kot 170 posameznikov iz 14 različnih držav.

Pri izobraževanju in razvoju kadrov se navezujemo na strateške usmeritve podjetja, kar smo letos povezali v edinstveno priložnost za naše zaposlene. Hisensova globalna strategija krepitve blagovne znamke namreč vključuje tudi odmevna športna sponzorstva največjih športnih dogodkov v Evropi in po svetu, med katerimi smo posebej prepoznavni po pokroviteljstvu nogometnih prvenstev. Hisense je že bil pokrovitelj FIFA svetovnega nogometnega prvenstva 2018, evropskega nogometnega prvenstva UEFA EURO 2016 in 2020 ter nedavnega nogometnega svetovnega prvenstva 2022 v Katarju.

Vsem zaposlenim v skupini Hisense Europe smo zato pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva ponudili izziv: v par stavkih opisati svojo zamisel o aparatu, napravi ali storitvi, ki bi v prihodnjih 5-10 letih revolucionarno spremenila naše domove. Ideje je ocenjevala strokovna komisija, izmed vseh, ki so se uvrstili v finale, pa smo izžrebali 6 srečnežev, ki smo jih odpeljali na poslovno pustolovščino v Katar. Spoznali so poslovanje Hisensa na tujem trgu in njegove posebnosti, raziskovali Katar ter si za nameček kot VIP gostje ogledali še tekmo svetovnega nogometnega prvenstva. S tovrstnimi edinstvenimi priložnostmi kot zaposlovalec gradimo na prepoznavnosti ter na razlikovanju od drugih podjetij, hkrati pa motiviramo zaposlene k inovativnemu razmišljanju, širjenju obzorij ter spoznavanju globalnih razsežnosti našega podjetja.

Hisensov proces globalizacije je prešel v novo fazo, kar predstavlja nove izzive za pozicioniranje blagovne znamke, model rasti in razvoja, pri tem pa imata izobraževanje in razvoj talentov ključno vlogo. "V tej novi fazi ima Hisense tri nove ambiciozne cilje," je dejal predsednik skupine Hisense dr. Lan Lin, "v treh letih po vsem svetu dvigniti blagovno znamko na veliko višjo raven, osredotočanje na pametno in zeleno tehnologijo za vzpostavitev druge krivulje rasti ter poenostavljena in učinkovitejša organizacijska struktura in oblikovanje ambicioznega globalnega načrta za razvoj talentov, da se pripravimo na naslednjo stopnjo hitre rasti." Da bi sledili trendu in bolje zadovoljili potrebe strank, smo že oblikovali strategijo pametnega doma, ki izkorišča našo moč pri zaslonski tehnologiji in gospodinjskih aparatih. Ustanovili smo novo podjetje VIDAA, platformo za upravljanje pametnih televizorjev, in ConnectLife, platformo za pametne gospodinjske aparate kot prvi korak k pametnemu domu. Poleg tega bo Hisense večji poudarek namenil trajnostnemu in nizkoogljičnemu razvoju s prizadevanjem za novo infrastrukturo in vrhunsko proizvodnjo.

Zahvaljujoč prevzemu podjetij Toshiba TV, Gorenje in Sanden ima Hisense zdaj skupaj 66 podjetij in predstavništev zunaj Kitajske, 23 centrov za raziskave in razvoj ter 31 industrijskih parkov po vsem svetu, s skupaj blizu 100.000 zaposlenimi.

Po prvih ocenah se bodo prihodki od prodaje skupine Hisense povečali z 18,1 milijarde dolarjev v letu 2018 na 27 milijard dolarjev letos. Konkurenčnost izdelkov, odpornost dobavne verige in napredna proizvodnja so se hitro izboljšale. S Hisensovim B2B poslovanjem - vključno z inteligentnim prevozom, pametnimi medicinskimi in komercialnimi zasloni - je skupina prav tako nadaljevala širitev v tujino in postavila nov sektor rasti. Po podatkih Ipsosa prepoznavnost blagovne znamke Hisense hitro narašča, z 10% skupno letno stopnjo rasti po vsem svetu.