O-STA

Tretji razpis nagrade za novinarje "Pisanje za srednjo in vzhodno Evropo - Writing for CEE"

Medji/Tisk/Nagrada/SVE/EU/Avstrija/APA/BA-CA

Vloge do 31. julija 2006 - Nagrada želi spodbujati dialog z Evropo in EU

Dunaj - APA - Avstrijska tiskovna agencija letos v sodelovanju z Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) že tretjič razpisuje ugledno nagrado za novinarje "Pisanje za srednjo in vzhodno Evropo - Writing for CEE ". Novinarke in novinarji iz držav srednje in vzhodne Evrope (SVE) ter jugovzhodne Evrope so tudi v letu 2006 vabljeni, da se s svojimi prispevki potegujejo za nagrado v višini 5.000 evrov.

Do 31. julija 2006 se lahko oddajo novinarski prispevki, ki so bili objavljeni med 1. avgustom 2005 in 31. julijem 2006. Oddajo se lahko tudi transkripti radijskih in televizijskih prispevkov ter prispevkov na spletu. Nagrada po podeljena novembra 2006 na svečani prireditvi na Dunaju.

Namen nagrade, ki je bila prvič podeljena leta 2004, je spodbujanje strokovnega novinarskega dialoga o vprašanjih evropske integracije. Nagrajeni bodo prispevki, katerih tema sta Evropa in EU, s posebnim upoštevanjem srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope, in ki pomagajo pri premagovanju meja in predsodkov in spodbujajo kulturno raznolikost.

Predsedniki žirije in vodja oddelka za zunanjo politiko pri APA Ambros Kindel poudarja, da so k sodelovanju izrecno vabljeni tudi novinarji in novinarke iz držav, ki niso članice EU, kot na primer iz Ukrajine ali Belorusije: �"EU je gonilo integracije; Evropa pa je več kot EU."

�"Ta nagrada ima za nas prav poseben pomen. Ne prispeva le k boljšemu razumevanju med �"staro" in �"novo" EU in državami, ki niso članice, temveč prispeva tudi h krepitvi temeljev za nadaljnje sodelovanje in blaginjo v Evropi", meni Regina Prehofer, članica uprave Bank Austria Creditanstalt.

Ostali člani žirije so poleg Ambrosa Kindla še Jiří Pehe, svetovalec nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla, slovaški komunikolog Samuel Brečka, slovenski pisatelj Jože Hudeček, madžarska televizijska novinarka Júlia Váradi, namestnik glavnega urednika poljskega dnevnika "Rzeczpospolita" Pawel Lisicki in predstavnica za tisk pri BA-CA, Ildiko Füredi-Kolarik.

Leta 2005 je nagrado �"Pisati za srednjo in vzhodno Evropo - Writing for CEE" prejela bolgarska novinarka Diana Ivanova. V svojem prispevku je ujela vzdušje po tranziciji v Evropi. Njene vrstice ne pustijo malodušnega nikogar, ki je v času tranzicije živel v vzhodni Evropi, je njen prispevek pohvalil častni gost Milan Kučan, nekdanji predsednik Slovenije.

Leto pred tem je nagrado prejel glavni urednik za zunanjo politiko praškega časopisa "Lidove Noviny", Lubos Palata. Poleg tega je priznanje žirije prejel nemški novinar Stefan Jacobs.

Prispevke je treba oddati v izvirnem jeziku, priložiti pa je treba prevod v angleščino ter življenjepis avtorice/avtorja. Informacije in obrazec za sodelovanje na razpisu �"Pisanje za srednjo in vzhodno Evropo - Writing for CEE" lahko prenesete s spleta, najdete pa ga pod naslovom http://www.apa.at/cee-award. Same prispevke pošljite na elektronski naslov cee.award@apa.at.

Dodatne informacije:

APA - Austria Presse Agentur

Ambros Kindel

Vodja oddelka za zunanjo politiko APA

Tel.: +43/1/360 60-1400

mailto:ambros.kindel@apa.at

www.apa.at

Bank Austria Creditanstalt

Ildiko Füredi-Kolarik

Vodja oddelka International Press Relations

Tel.: +43 (0) 50505 56102

mailto:ildiko.fueredi@ba-ca.com

www.ba-ca.com