O-STA

Poznate ta neverjetna dejstva o kakavu?

Kakava največ pojemo v čokoladi, medtem ko je kakavovo maslo izredno uporabno v kozmetičnih izdelkih. To superživilo je polno antioksidantov in magnezija, v preteklosti pa je bilo celo bolj dragoceno od zlata.

Kakav so nekoč uporabljali kot valuto

Kakavova zrna, ki so rasla v ekvatorialnem delu Veracruza in Mehike, so do leta 1737 uporabljali kot valuto. Purana so tako lahko zamenjali za 100 kakavovih zrn. Aztekom je bila namreč njihova vroča čokolada ali Xocolatl bolj vredna od zlata in srebra. Ko je Montezuma leta 1519 premagal Corteza, so konkvistadorji preiskali njegovo palačo in našli ogromne količine kakavovih zrn namesto zlata, srebra ali dragocenih kovin.

Švicarji zaužijejo več čokolade kot katerikoli drug narod na Zemlji

Čeprav ZDA predstavljajo kar 20 % potrošnjo čokolade na svetu, Švicarji zaužijejo več čokolade na osebo kot katerikoli drug narod, in sicer slabih 10 kilogramov. Američani pojejo pol manj čokolade na osebo. Čeprav Afričani proizvedejo največ kakava na Zemlji, predstavljajo le 3 % svetovne potrošnje čokolade.

Pri prevajanju besede kakav iz španščine v angleščino je prišlo do slovnične napake

Ste se kdaj vprašali, zakaj se kakavovim zrnom po angleško reče cocoa beans in ne cacao beans? Gre za slovnično napako, saj so pri angleškem prevodu iz španske besede cacao napačno zapisali besedo. In ta se uporablja še danes!

Temna vroča čokolada za dekadentne užitke

Če obožujete temno čokolado, morate poskusiti ekstra temno vročo čokolado Chocomar. Zaradi visokega deleža kakava bo pobožala vaše brbončice in vas popeljala v nasade kakavovca. Vse vroče čokolade Chocomar so narejene v Sloveniji, v njih najdete samo najbolj kvalitetne sestavine. Priprava je izjemno enostavna, končni rezultat pa gosta vroča čokolada kot v vaši najljubši kavarni. Celotno ponudbo vročih čokolad najdete na spletni strani Chocomarja.