O-STA

Povabilo na srečanje z ustvarjalci baleta Giselle


Pred premiero baleta Giselle vas vabimo na srečanje z ustvarjalci v četrtek, 5. januarja 2023, ob 14. uri v Stekleno dvorano Lili Novy v Cankarjevem domu.

O baletu bodo spregovorili avtor koreografije José Carlos Martínez, maestro Kevin Rhodes, scenograf in kostumograf Iñaki Cobos Guerrero ter umetniški direktor baleta Renato Zanella. Navzoče bosta pozdravila tudi Staš Ravter, direktor SNG Opera in balet Ljubljana, in Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma.

Prosimo, da potrdite svoj prihod s povratnim e-sporočilom ali na 01 2417 174.

...................................................................................................

Balet Giselle, premierno uprizorjen v Pariški operi leta 1841, še danes velja za nesporno mojstrovino klasičnega romantičnega baleta in je ena od stalnic baletnih odrov po vsem svetu. Ustvaril ga je francoski skladatelj Adolphe Adam (1803-1856), avtor več kot petdesetih opernih in dvanajstih baletnih del, koreografijo prve postavitve pa sta prispevala baletni mojster Jean Coralli in Jules Joseph Perrot, plesalec in eden najpomembnejših koreografov romantičnega obdobja.

Giselle je zgodba o nesrečno zaljubljenem in prevaranem mladem kmečkem dekletu, ki se, potem ko ji plemič Albrecht stre srce, znajde v vilinskem svetu nekdanjih zaročenk, umrlih, še preden so se poročile in potešile svojo plesno strast.

Na odru Gallusove dvorane bo z ravno pravšnjo mero čustev in dramskega naboja ta balet izjemne tehnične zahtevnosti ter brezčasne in eterične očarljivosti zaživel v koreografski podobi Joséja Carlosa Martíneza, aktualnega direktorja baleta Pariške opere.

Informacije:

Katja Novak E katja.novak@cd-cc.si T 2417 174

Barbara Čepirlo E barbara.cepirlo@opera.si T +386 41 218 557