O-STA

Na GCC v novo leto vstopili kulturno

Z novoletnim koncertom in razstavo na GCC napovedali pestro in razgibano drugo polovico šolskega leta

Že osemindvajsetič zapored so na Gimnaziji Celje - Center (GCC) v novo leto vstopili z velikim koncertom glasbenih zasedb, ki so ga 4. januarja v sodelovanju z Mešanim mladinskim pevskim zborom II. gimnazije Maribor pripravili v cerkvi sv. Duha v Celju. Številno občinstvo je lahko prisluhnilo izbranemu programu del, ki jih je navdihnil božično-novoletni čas, osrednja točka večera pa je bila jazz maša Missa Rotna danskega skladatelja Holbecha. Tako kot vse ostale prireditve, je bil tudi novoletni koncert posvečen 110-letnici šole in letošnjemu sloganju Prihodnost je zdaj!

Novo leto pa prinaša tudi novo obletnico, saj bo jeseni minilo 20 let od ustanovitve najmlajšega med izobraževalnimi programi na GCC - umetniške gimnazije likovne smeri. V začetku januarja se je prav tako tradicionalno v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu odprla razstava likovnih izdelkov dijakov likovne gimnazije. Tokrat je posvečena lanskemu jubilejnemu letu Jožeta Plečnika in zanimivih likovnih študij, ki so jih dijaki pripravljali po navdihu tega svetovnega arhitekturnega mojstra, ki je s svojimi deli bogato zaznamoval slovensko in mednarodno arhitekturno krajino.

Letošnji cikel razstav v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti, ki ga na GCC v celoti posvečajo visokemu jubileju - 110-letnici šole, bo po razstavah Daše Vinšek in Karin Vrbek, Aljoše Videtiča, Matevža Bervarja, dijakov GCC in predstavitvi skupnega projekta Društva likovnih umetnosti Celje in GCC, ki je nastal v sklopu festivala umetnosti v javnem prostoru − Vstop prost/Admission Free, nadaljevala prva letošnja razstava, ki jo je pripravila naša bivša dijakinja Špela Guček. Največ se ukvarja z medijem gvaša, tempere, akrila in oljnih barv, saj je svoje delo začela s klasičnim slikarstvom in se kasneje usmerila v knjižno slikarstvo. Odprtje razstave bo v četrtek, 19. 1., ob 19. uri v Galeriji AQ GCC.

V drugi polovici šolskega leta se na GCC obeta pestro dogajanje. Ne le na področju šolskega dela, ampak tudi tekmovanj, mednarodnih aktivnosti, mladinskega raziskovalnega dela, športa in kulture. Prav kulturni utrip bo najbolj zaznamoval praznovanja 110. jubilejnega šolskega leta, ne le v februarju, kjer se bodo na GCC poklonili slovenskemu kulturnemu prazniku, ampak tudi pomladi s prireditvami ob svetovnem dnevu poezije, Pomladnim koncertom, koncertnimi gostovanji.

PRILOGA: Fotografije z novoletnega koncerta 2023 in razstave likovnih del v Žalcu

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49, rok.lipnik@gcc.si