O-STA

LSB končna verzija 3.1 vsebuje tudi Trolltechov Qt; LSB projekt za namizje vsebuje knjižnice Qt po standardih za distribucije Linuxa

OSLO, Norveška - (BUSINESS WIRE) - 25. april 2006 - Trolltech(R), podjetje ki omogoča hitrejšo izdelavo in lažjo uporabo programske opreme, je objavilo, da bo njegova Qt programska oprema del standardnega specifikacijskega dokumenta pri distribuciji operacijskega sistema Linux, Linux Standard Base (LSB) končna različica 3.1.

LSB, delovna skupina organizacije Free Standards Group, s pomočjo konsenza oblikuje standardno binarno operacijsko okolje za platformo Linux.

Novi specifikacijski dokument LSB jedru, izdelanem po standardu ISO, dodaja specifikacije za nove namizne knjižnice, in sicer knjižnice Qt 3.3 ter orodja za izdelavo aplikacij temelječih na Qt. Specifikacijski dokument tudi omogoča uporabo dodatnega modula, ki bo v glavne distribucije Linuxa vključeval aplikacije, ki temeljijo na Qt 4. Prav tako so v njem knjižnice iz GTK+. Qt je okolje za izdelavo aplikacij napisano v C++, ki omogoča izdelavo zmogljive programske opreme, ki jo je moč uporabljati v večih operacijskih sistemih. Dandanes nekatere vodilne programske hiše na svetu uporabljajo Qt za izdelavo inovativnih in naprednih rešitev z možnostjo uporabe na več operacijskih sistemih.

Qt je tudi temelj KDE, zmogljivega grafičnega namiznega okolja za delovne postaje, opremljene z Linuxom ali Unixom. Certifikat LSB uporabnikom Qt zagotavlja, da lahko sedaj izdelajo tudi aplikacije za Linux preprosto s ponovnim prevodom kode.

"LSB standard za namizja zagotavlja, da lahko kompatibilne aplikacije nespremenjene delujejo na velikem številu komercialnih namizij. To je bistvenega pomena za dostopnost tržnih grafičnih vmesnikov in namiznih aplikacij pri operacijskem sistemu Linux," je dejal Naren Karattup, direktor za izdelke in razvojna orodja pri podjetju Trolltech AS.

Vključitev Qt in GTK+ omogoča LSB standardu podporo za obe večji namizni okolji ter obe skupnosti njihovih uporabnikov. Trolltech je član delovne skupine LSB, ter v skupino prispeva razvojne vire.

"Zadovoljni smo, da je Qt postal del LSB 3.1", je dejal Jim Zemlin, izvršni direktor skupine Free Standards Group. "Qt in ostale tehnologije v standardni specifikaciji pomenijo pomemben napredek k doseganju našega cilja, ki je izdelava specifikacij, ki bodo povečale kompatibilnost med različnimi distribucijami Linuxa. Free Standards Group ceni njihove doprinose k delovni skupini."

O podjetju Trolltech

Trolltech(R) je podjetje za hitrejšo izdelavo in lažjo uporabo programske opreme. Skrivnost Trolltecha je v kombinaciji učinkovite izdelave programske opreme ter inovativne in kakovostne uporabnikove izkušnje. Programska oprema podjetja Trolltech povečuje uporabnost aplikacij za osebne računalnike in naprave ter obenem zmanjšuje tveganja ter stroške izdelave programske opreme.

Trolltechove tehnologije preko kreativnosti razvijalcev pospešujejo evolucijo programske opreme. Izdelki podjetja vsebujejo serijo Qt(R), ki postavlja nova merila pri razvijanju visoko zmogljive programske opreme, ki se lahko uporablja na več operacijskih sistemih; ter Qtopia(R), platformo brez tekmeca za učinkovito izdelavo Linux naprav.

Trolltech programsko opremo je moč najti v tisočih vodilnih proizvodov po celotnem svetu, od katerih mnoge izdelujejo podjetja iz seznama Global 2000.

Trolltech je odprtokodno podjetje druge generacije z dvojnim licenčnim modelom, ki podpira vrednote in metode odprte kode ob dobičkonosnem in trajnostnem poslovanju.

Več podatkov o podjetju Trolltech lahko najdete na http://www.trolltech.com. Trolltech in Qtopia sta registrirani blagovni znamki podjetja Trolltech AS. Vse ostale blagovne znamke so v lasti njihovih lastnikov.

KONTAKT:

SparkPR

Candace Locklear, 415-321-1876 (U.S.)

candace@sparkpr.com

ali

Six Degrees Public Relations

Andrea Willige, + 44 1628 480290 (Evropa)

andrea.willige@sixdegreespr.com

ali

Ruder Finn Asia

Huang Hui, + 86 10 64 62 73 21 ext. 611 (Azija)

huangh@ruderfinnasia.com