O-STA

Skupno sporočilo za javnost podjetij Berkshire Hathaway Inc. in Iscar Ltd.; podjetje Berkshire Hathaway bo odkupilo skupino Iscar Metalworking Companies

OMAHA, Nebraska, ZDA & TEFEN, Izrael - (BUSINESS WIRE)- 5. maj, 2006 - Podjetji Berkshire Hathaway Inc. (NYSE:BRK.A) (NYSE:BRK.B) in Iscar, Ltd. sta sporočili, da bo podjetje Berkshire Hathaway za 5 milijard ameriških dolarjev odkupilo 80% Iscar Metalworking Companies (IMC).

IMC je zasebna skupina podjetij, ki poslujejo po vsem svetu, in je vodilna v industriji izdelovanja orodij za rezanje kovin. Vključuje podjetja kot so Iscar, TeaguTec, Ingersoll in druga. Po sklenitvi pogodbe bo podjetje Berkshire lastnik 80% skupine IMC, medtem ko bo družina Wertheimer, trenutni delničarji skupine IMC, imela v lasti preostalih 20%. Sklenitev pogodbe je odvisna od običajnih pogojev, vključno z ureditvenimi ukrepi.

Skupina IMC bo po vstopu v podjetje Berkshire ohranila svoje dosedanje vodstvo, vključno s predsedujočim Eitanom Wertheimerjem, ter predsednikom in izvršnim direktorjem Jacobom Harpazom, kot tudi preostalim delom ekipe po vsem svetu. Sedež skupine IMC bo ostal v Tefenu v Izraelu, poslovanje po vsem svetu pa se bo nadaljevalo nemoteno.

"Veseli nas, da se bomo združili z družino Wertheimer in trenutnim vodstvom skupine IMC, na čelu z Eitanom Wertheimerjem in Jacobom Harpazom," je povedal Warren Buffett, predsednik in izvršni direktor podjetja Berkshire Hathaway. "IMC je kot prava mednarodna skupina na samem vrhu v svoji panogi, predvsem na trgih v Evropi, Aziji in Latinski Ameriki. Prav tako ima izjemno priložnost za rast z vstopom na trg v Severni Ameriki. S partnerjem Charliejem Mungerjem sva navdušena nad preprostim in dobičkonosnim modelom poslovanja skupine IMC. S pomočjo te pogodbe bomo lahko investirali v stabilno skupino podjetij z izrednimi možnostmi razvoja."

"Kot člani podjetja Berkshire bomo pridobili močno platformo, ki nam zagotavlja nadaljevanje našega zgodovinskega uspeha," je povedal Eitan Wertheimer. "Ta sporazum ni pomemben samo za našo skupino, stranke in zaposlene, temveč tudi za našo industrijo in Izrael. Veseli smo, da bo Berkshire investiralo v skupino, in ponosni na vse, kar smo dosegli od ustanovitve podjetja Iscar pred 50 leti. Moj oče Stef Wertheimer, ki je podjetje ustanovil, bo s svojo vizijo še naprej pomagal skupini. Veselimo se dolgotrajnega in dobičkonosnega partnerstva s podjetjem Berkshire Hathaway."

"Ta sporazum potrjuje zvezo med Berkshire Hathaway, enim izmed vodilnih ameriških podjetij, in IMC, izjemne skupine podjetij resnično velikih svetovnih razsežnosti, ki so prisotna v najbolj dinamičnih regijah in gospodarstvih po svetu," je povedal Jacob Harpaz. "Verjamemo, da bo naše partnerstvo s podjetjem Berkshire okrepilo naš položaj na trgu v Severni Ameriki in po vsem svetu, ter nam omogočilo, da nadaljujemo z izjemno rastjo, tako kot v preteklih 50 letih."

O podjetju Berkshire Hathaway

Podjetje Berkshire Hathaway in njegove podružnice se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, med katerimi sta najpomembnejši premoženjsko in nezgodno zavarovanje, na podlagi tako neposrednega zavarovanja kot pozavarovanja. Delnica podjetja kotira na borzi v New Yorku pod simboloma BRK.A in BRK.B.

O skupini Iscar Metalworking Companies (IMC)

Skupina IMC izdeluje široko paleto orodij za obdelovanje kovin. Filozofija podjetja so nenehne izboljšave in inovacije na vseh področjih njenega poslovanja, vključno z izdelovanjem, razvojem izdelkov, distribucijo, prodajo, in administracijo. Izdelki skupine IMC se izdelujejo v globalni mreži tehnološko naprednih obratov svetovnega razreda. Največji med njimi je v Tefenu v Izraelu, drugi pa so še v ZDA, Koreji, Braziliji, na Kitajskem, v Nemčiji, Indiji, Italiji in na Japonskem, izdelke pa prodaja v podružnicah in prek posrednikov v 61 večjih industrijskih državah po svetu.

V povezavi s to pogodbo je skupini Iscar Metalworking Companies svetovala odvetniška pisarna Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, podjetju Berkshire Hathaway pa Munger, Tolles & Olson LLP.

KONTAKT:

Berkshire Hathaway Inc., Omaha, ZDA

Marc D. Hamburg,

402-346-1400

ali

Iscar Metalworking Companies

Dan Goldman,

+972-4-997-0302