O-STA

Koncert Zbora sv. Nikolaja Litija

SKUPNOSTI PODARJEN VEČER

Zbor sv. Nikolaja Litija v domači cerkvi praznovanju obletnice ustanovitve župnije Litija pridal svojstven pečat slovesnosti

Litija, 8. maja 2006. Obletnice so del našega življenja. Z njimi se srečujemo od svojega rojstva. Proslavljamo trenutke preteklosti, ki so zaznamovali našo sedanjost in se zavedamo pomena lastnega dela, ki ga bodo morda nekega dne na podoben način proslavili naši zanamci. S praznovanji obletnic povemo veliko o načinu dojemanja svoje preteklosti ter jasno izrazimo pripadnost, ki jo čutimo v srcu.

Za mesto Litija so bili pravkar minuli dnevi napolnjeni s prazničnim razpoloženjem. Zgodovina in sedanjost že 70. leto piše življenje župnije. Spomin, ki so ga krajani praznovali v teh dneh zaznamuje dolgoletna glasbena aktivnost. Še posebej v današnjem času čutijo njene sadove, ne-le prebivalci domačega kraja in njegove okolice, temveč številni ljubitelji kulture in zborovskega petja širom po naši domovini. Kot se zahvali župnija svojim ambasadorjem glasbe za njihovo mladostno zagnanost in delo, s katerim nosijo ime domačega svetnika, svetega Nikolaja, Miklavža, po Sloveniji in tujini, tako se tudi srčno mlade pevke in pevci zahvalijo na način, v katerem so najboljši. Z glasbo.

Zbor sv. Nikolaja, župnijski zbor župnije Litija, je tako na predvečer slavnostnega praznovanja 70-letnice ustanovitve župnije Litija, v soboto, 6. maja 2006, svojemu kraju pripravil slavnostni koncert. Pevke in pevci, ki so svoje glasove že preizkusili tako na slovenskih kot mednarodnih tekmovanjih ter osvojili izjemne uspehe (prvo mesto na tekmovanju;Naša pesem 2005;, drugo mesto na mednarodnem tekmovanju aprila 2004 v Mariboru ter prejete vse podeljene posebne nagrade, idr.). Za sobotni večer so pripravili nastop, ki je umirjeno odražal njihovo intenzivno delo ter filozofijo bivanja, ko so združili umetno pesem z ljudskimi, stara obdobja s sedanjostjo, skladbe s solisti s povsem zborovskimi ter med seboj prepletli pesmi s sakralno vsebino in tiste brez. V dobri uri in pol glasbenega programa, so obiskovalci, ki so napolnili župnijsko cerkev sv. Nikolaja v Litiji, doživeli intenzivno interpretacijo sporočil, ki so v srcih poslušalcev odzvanjali še dolgo v noč.

Že naslednje jutro je Zbor pod vodstvom zborovodje Helene Fojkar Zupančič, pripravil novo darilo. Pri maši, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit msr. Alojz Uran, je skupaj z orkestrom in solisti izvedel mašo W. A. Mozarta, Krœnungs Messe v C-duru. Slavnostni pridih pa so dogodku pridale tudi izvedbe nekaterih slovenskih avtorjev.

Prekipevajoč od glasbe, je v Litiji vzniknila tudi nova, po starosti še mlajša glasbena skupina, ki je s svojimi glasovi sledila glavni misli koncerta. Nikolajev dekliški zbor, ki se je v odmoru sobotnega koncerta predstavil s kvalitetno izvedenimi skladbami slovenskih skladateljev, vodi zborovodja Klavdija Zupančič, kaže na resno pripravljenost slediti zgledu pevcev Zbora sv. Nikolaja ter uprizarjati kvalitetne glasbene podobe.

Ob pričaranem vzdušju ob 70-letnici župnije, si lahko zgolj predstavljamo kaj bodo pevke in pevci Zbora sv. Nikolaja Litija pod vodstvom zborovodje Helene Fojkar Zupančič, pripravili v prihodnjem letu, ko bodo jeseni 2007 praznovali 10-letnico svojega obstoja. Polni pričakovanja jim želimo uspešno delo ter uspeha na sprejetih izzivih, ko se bodo julija podali na mednarodno zborovsko tekmovanje v Italijo.

Ambasadorji, ki govorijo univerzalni jezik glasbe, povsod ponosno nosijo s seboj ime svojega kraja ter domovine Slovenije.

Benjamin Kralj

benjamin.kralj@litija.org

040 77.58.77

Nova kultura Litija

skupina za stike z javnostmi

www.litija.org