O-STA

Advanced Neuromodulation Systems pridobil evropski znak CE za nevrostimulacijski sistem EON; V Evropi že vstavljen prvi vsadek

PLANO, Teksas--(BUSINESS WIRE)--8. maja, 2006--Podjetje Advanced Neuromodulation Systems (ANS), podružnica za nevromodulacijo skupine St. Jude Medical Inc., je danes sporočilo, da je pridobilo evropski znak CE za svoj nevrostimulacijski sistem Eon. Hkrati je podjetje tudi naznanilo, da je v Evropi že vstavljen prvi vsadek sistema Eon.

Z električnimi impulzi, ki selektivno stimulirajo živce v hrbtenjači nevrostimulacijski sistem Eon pomaga bolnikom pri blažitvi kroničnih bolečin v trupu in okončinah, vključno z bolečinami, povezanimi z neuspešno operacijo hrbtenice. Znanstveniki domnevajo, da stimulacija teh živcev zmanjša ali pa izniči sporočilo bolečine, ki ga živčni sistem pošilja možganom in ga zamenja z občutkom mravljincev.

Nevrokirurg Athanasios Koulousakis je vstavil prvi vsadek v Evropi v kliničnem centru v nemškem Koelnu. "Vsaditev naprave Eon je bila preprosta in bolnik se je dobro odzval na nevrostimulacijsko terapijo," je povedal dr. Koulousakis. "Eon je prava izbira za bolnike, ki potrebujejo močan stimulacijski učinek in ki zahtevajo napravo, katero je moč znova napolniti.

"Z uporabo najbolj zmogljive obnovljive baterije, ki je trenutno na voljo je vsadek Eon narejen za delovanje pri najvišji moči za najmanj sedem let. To omogoča bolnikom, da zmanjšajo število operacij, ki jih potrebujejo zaradi zamenjave baterij. Dodatno lahko naprava Eon poganja do 16 elektrod, kar omogoča zdravnikom več možnosti pri nastavitvi naprave in posledično lajšanju bolečin."

Zdravniki v Evropski Uniji imajo zdaj večjo izbiro nevrostimulacijskih sistemov za zdravljenje bolnikov," je povedal Chris Chavez, predsednik uprave podjetja ANS. "Prepričani smo, da bodo bolniki zadovoljni s preprosto uporabo sistema. Preprosto bodo znova napolnili naprava, tako kot to počnejo s svojim mobilnim telefonom.

"Stimulatorji živcev v hrbtenjači so podobni srčnim spodbujevalnikom. Za vstavitev stimulatorja je potreben nezahteven operacijski poseg s katerim se v hrbtenico vsadijo elektrode, ki so povezane na generator, ki izdaja električne impulze. Ko je vsadek vstavljen se sistem nastavi za najbolj optimalno delovanje glede na bolečine bolnika. Skozi uporabo upravljalne konzole, podobne daljinskemu upravljavcu, lahko bolniki preverijo stanje baterije, nastavijo moč naprave in izbirajo med programi delovanja.

Kronične bolečine se ponavadi slabo zdravijo, ker so bolezen o kateri se premalo ve. Definicija kronične bolečine, ki prizadene več milijonov bolnikov po celem svetu, je bolečina, ki vztraja tudi več kot šest mesecev po poškodbi, se ponavljava v obdobju, daljšem od šest mesecev ali pa se nadaljuje v nedogled. Vsak peti človek bo doživel kronične bolečine in vsakemu tretjemu od teh bo to omejevalo življenje (po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in evropske federacije Mednarodne zveze za raziskovanje bolečin). Ameriški zvezni urad za hrano in zdravila je sistem Eon odobril za uporabo leta 2005. Več kot 25.000 bolnikov v 25 državah trenutno uporabljajo nevrostimulacijsko terapijo podjetja ANS za lajšanje kroničnih bolečin.

O podjetju ANS

ANS se ukvarja z razvojem, izdelavo in prodajo nevromodulacijskih vsadkov, ki izboljšujejo kakovost življenja bolnikov s kroničnimi bolečinami in drugimi boleznimi živčnega sistema. ANS (www.ans-medical.com) je podružnica skupine St. Jude Medical in ima sedež v Planu v ameriški zvezni državi Teksas.

O skupini St. Jude Medical

Skupina St. Jude Medical vztrajno išče rešitev za izboljšanje kakovosti življenja bolnikov s srčnimi in živčnimi težavami ter kroničnimi bolečinami skozi odličnost v razvoju zdravstvenih pripomočkov in storitev. Pet glavnih področij skupine so: uravnavanje srčnega ritma, defibrilacija, operacije srca, kardiologija in nevromodulacija. Matično podjetje skupine, ki zaposluje 10.000 delavcev po celem svetu, ima sedež v St. Paulu v ameriški zvezni državi Minnesota. Za dodatne informacije obiščite www.sjm.com.

Opozorilo: Nekatere izjave v tem obvestilu so "napovedi" v smislu ameriške zakonodaje na področju vrednostnih papirjev. Takšne izjave vsebujejo znana in neznana tveganja in negotovosti, ki lahko povzročijo, da se rezultati, uspešnost ali dosežki podjetja stvarno razlikujejo od v tej izjavi napovedanih ali vsebovanih rezultatov, uspešnosti ali dosežkov. Te izjave se med drugim nanašajo na pričakovano lansiranje novih proizvodov, odobritve s strani regulatornih teles, prihodkov, marž, dobička, tržnega deleža in uspeha pri zdravljenju. Med znana tveganja in negotovosti spadajo tržne razmere, drugi dejavniki tveganja in izjave podjetja, ki jih je podjetje podalo ameriški Komisiji za vrednostne papirje (SEC), predvsem na obrazcu 10-K, ki je bil oddan 16. marca 2006. Podjetje se ne obvezuje obnavljati teh izjav.

KONTAKT:

Advanced Neuromodulation Systems, Plano

Stiki z mediji:

Denise Landry, 972-309-8085

denise.landry@ans-medical.com

ali

St. Jude Medical

Stiki z delničarji:

Angela Craig, 651-481-7789

ali

Stiki z mediji:

Kathleen Janasz, 651-415-7042