O-STA

Pester evropski februar na GCC

S senčenji učiteljev in dijakov, projektnimi srečanji in informativnimi dnevi v pester februar

Februar na Gimnaziji Celje - Center (GCC) prinaša obilico evropskih dogodkov. Z dvotedenskega senčenja pouka se je konec januarja vrnila dijakinja 3. letnika Zoja Ana Marolt, ki je na Auguste Viktoria Schule v Itzehoe spremljala pouk gimnazijskega programa v Nemčiji. V februarju pa obisk vrača dijakinja, ki jo je gostila v Nemčiji, in bo spremljala pouk na GCC dva tedna.

V Bruslju se nahaja ekipa dijakov (Lin Šuster, David Marinšek in Živa Cerovec), ki nas zastopa na Model European Parliament (MEP), spremlja jih Petra Lajlar.

Pravkar sta na poti v Poggibonsi (Italija) svetovalni delavki Nives Laul in Helena Maher Resinovič, ki sodelujeta v Erasmus+ projektu Depend, kjer je vodilna tema odvisnost in izmenjava praks med sodelujočimi šolami iz Slovenije, Hrvaške, Islandije, Norveške, Madžarske in Italije.

Na senčenje dela učiteljev pa so pravkar prišli učitelji iz španskega mesta Denie, ki bodo en teden na GCC spremljali inovativne pristope in dobre prakse prenesli v svoj šolski sistem.

Na Severno Irsko pa se konec meseca podajata Danijela Marolt in Rok Lipnik, ki bosta v Erasmus+ projektu Make SENSE v Belfastu predstavila dosedanje rezultate vpeljave socialnega podjetništva v pouk na GCC in pridobila bogate izkušnje partnerjev iz Italije, Romunije ter Severne Irske na tem področju. Projekt se bliža zaključni fazi, kjer bodo partnerji pripravili priročnik za celovito vpeljavo podjetnosti v šolske sisteme. Projekt uspešno dopolnjuje delo v Erasmus+ projektu YESSS, kjer smo pripravili priročnik za podjetnost v srednjih šolah.

Velika skupina dijakov in učiteljev pa se tik pred zaključkom meseca odpravlja na enotedensko izmenjavo v Kruševac, kjer nas na partnerski Gimnaziji pričakujejo z vsebinami povezanimi s trajnostjo, inovativnimi učnimi metodami in razvojem podjetnosti ter kariere.

En od vrhuncev šolskega leta so tudi informativni dnevi in veseli smo, da jih bomo lahko izvedli v živo, tokrat v osveženi in pomlajeni obliki - 17. in 18. 2. na GCC.

PRILOGA: Fotografije preteklega srečanja Depend (december, Čakovec), Make SENSE (oktober, Celje), YESSS (september, Sofia), razstava Špele Guček v AQ (januar)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49, rok.lipnik@gcc.si