O-STA

Schefenacker kupil proizvajalca avtomobilskih delov Engelmann, načrtuje konsolidacijo v skupino Schefenacker Group

§ Cilj nakupa je ohranitev proizvodnje v Engelmannovih obratih v Hattorfu in Wedemarku - večina delovnih mest bo ohranjena

§ Stečajni upravitelj Engelmanna vidi velike priložnosti za dolgoročno utrditev podjetja

§ Načrt vključuje postopno konsolidacijo Engelmannovih podružnic v poslovne enote Schefenackerja

Schwaikheim/Hannover/Wedemark - 10. maja 2006 - Sprejeta je odločitev o nakupu skupine Engelmann Group v stečaju: "Schefenacker-Erwerbergesellschaft je bilo izbrano za nakup podjetja, ki bo v nadaljnjem poslovalo z imenom Schefenacker-Engelmann Spiegel GmbH. Ključni faktorji pri izbiri so bili Schefenackerjeve izkušnje in znanje ter sloves in ugled, ki ga ta uživa pri strankah Engelmanna. V Schefenackerju smo našli investitorja z načrtom, ki bo zagotovil nemoteno proizvodnjo v Nemčiji, Španiji in Mehiki, in ki ima dolgoročni načrt za razvoj skupine Engelmann Group," je povedal stečajni upravitelj podjetja Engelmann Christopher Seagon.

"Z nakupom Engelmanna bomo okrepili naš položaj na svetovnem trgu v proizvodnji ogledal," je povedal Hans-Joachim Lange, izvršni direktor Schefenackerja. Schefenacker z nakupom zagotavlja ne samo nadaljnjo proizvodnjo v Engelmannu ampak tudi večjo konkurenčnost podjetja Engelmann. Schefenackerjev delež na svetovnem trgu avtomobilskih ogledal se bo tako povečal za dva odstotka.

Dogovor o nakupu predvideva prodajo vseh družb skupine Engelmann Automotive GmbH, vključno s proizvodnimi obrati, in premoženja za nadaljevanje poslovanja. To vključuje deleže v podružnicah Alfred Engelmann S.A.U v španski Epili, Alfred Engelmann de Mexico S.A.U de C.V. v San Louis Potosiji, EM Kunststofftechnik GmbH Neustadt/Orla in češko podružnico ELEKTROSPOJ Kabelowa Konfekce S.R.O.

Strani nista želeli razkriti nakupne cene. "Preučili smo vse možne finančne posledice nakupa Engelmanna. Glede na povečane proizvodne kapacitete, izboljšano učinkovitost in večji ugled med strankami, ki ga bo prinesel, je ta nakup strateško in poslovno smiseln," je povedal Hans-Joachim Lange. Po njegovih besedah nakup ne bo imel negativnih učinkov na Schefenackerjeve letošnje rezultate.

Skupina Engelmann zaposluje več kot tisoč delavcev. Po nakupu bo večina delovnih mest ohranjenih. Načrt med drugim predvideva, da bo delovno razmerje okoli 440 Engelmannovih domačih delavcev preneseno na mypegasus GmbH, vodilno podjetje na področju posredovanja dela. V nadaljevanju bo podjetje Schefenacker-Engelmann Spiegel GmbH zaposlilo 300 delavcev, polovica od teh za določen čas devetih mesecev. Pogodbe z zaposlenimi za nedoločen čas se ne bodo smele prekinjati v prvem letu.

Po Seagonovih besedah "je prerazporejanje delavcev potrebno, ker prestrukturiranje ni pripeljalo do zadostnega znižanja izgub". Imeli smo pogovore s 15 različnimi investitorji, ki jih je zanimal nakup. Vsi so se strinjali, da bo prerazporejanje delavcev potrebno.

Podjetje je bilo v zelo slabem stanju ob Seagonovem imenovanju za stečajnega upravitelja. S podporo strank, ki so si hotele zagotoviti nemoteno dobavo, ter Engelmanovih zaposlenih in sveta delavcev je Seagonu uspelo ustaliti poslovanje v enem letu. Šele po stabilizaciji poslovanja je bilo moč iskati investitorje za nakup podjetja.

Nakup Engelmanna je pozdravil tudi Manfred Heine, predsednik sveta delavcev: "Nakup s strani konkurenčnega podjetja odpira možnost za okrepitev našega trga in konkurenčnosti. Rad bi se zahvalil vsem stranem za konstruktivno sodelovanje v teh težkih časih za podjetje."

Podporo nakupu je že izrazila vlada zvezne države Hannover. Seagon in Dr. Reiner, finančni direktor podjetja Schefenacker, sta se zahvalila vladi za podporo pri pogajanju. "Preobrat pri podjetjih v stečaju lahko uspe le ob sodelovanju vseh vpletenih strani," je poudaril Seagon.

Sporazum o konsolidaciji Engelmanna v skupino Schefenacker predvideva postopno vključitev Engelmannovih podružnic v poslovne enote skupine Schefenacker Group. To naj bi privedlo do precejšnih sinergij. "Naša prednostna naloga čez kratki rok bo nadaljnja utrditev kvalitete in zanesljivosti dostave ter zmanjšanje izgube skozi izboljšanje učinkovitosti posameznih obratov in konsolidacijo nabave," je povedal Hans-Joachim Lange.

O Schefenackerju

Podjetje Schefenacker je bilo leta 1935 ustanovljeno v nemškem Esslingenu. Družinsko podjetje je vodilni svetovni proizvajalec vzvratnih ogledal, notranje avtomobilske osvetlitve in avto akustike. Skupni prihodki skupine, ki zaposluje 7,000 delavcev v 23 obratih in 6 razvojnih centrih po svetu, so v letu 2005 znašali 930 milijonov evrov.

O skupini Alfred Engelmann Group

Skupina Alfred Engelmann Group iz nemškega Wedemark ima dolgo tradicijo proizvodnje avtomobilskih delov. Specializirano je za izdelavo notranjih ogledal, pokrovčkov za rezervoarje, notranjih in zunanjih ročic ter posebnih barvnih plastičnih delov. Naročniki so vodilni avtomobilski proizvajalci, vključno s Volkswagnom in General Motors (Opel). Podjetje ima proizvodne obrate v Wolfsburgu in Wedemarku blizu Hannovra, podružnice pa v Španiji in Mehiki ter na Češkem. Podjetje je šlo v stečaj oktobra 2005, za stečajnega upravitelja pa je bil imenovan odvetnik Christopher Seagon iz odvetniške pisarne Wellensiek Solicitors iz nemškega Hildesheima.

Kontakt za medije:

Pri podjetju Schefenacker AG: Max HohenbergCNC Communications & Network Consulting AGTel: +49 (0) 7195 581 - 1450presse@schefenacker.comwww.schefenacker.comPri pisarni Wellensiek Rechtsanwälte: Dirk von Manikowskyrw konzept - Agentur für UnternehmenskommunikationTel: +49 (0) 221/40073-87manikowsky@rw-konzept.de