O-STA

Shranite si datum: 1.3.2023

Ljubezen in spolnost sta nekaj lepega. A obenem je tako tanka črta med srečo in žalostjo, ki jo lahko prinese nespametna odločitev. Brez varne spolnosti si kaj hitro lahko nakopljemo eno najpogostejših spolno prenosljivih bolezni - okužbo s HPV.

Marsikdo meni, da se okužba s HPV prenaša zgolj s spolnimi odnosi, vendar je potrebno vedeti, da se prenaša tudi s tesnimi stiki vseh vrst (drgnjenje, praskanje, grizenje) preko kože ali sluznice okužene osebe na zdravo osebo. Žal tudi dosledna uporaba kondoma posameznika ne zaščiti popolnoma pred okužbo s HPV.

Zaščitite sebe in svojega partnerja

Pred ali v spolnosti je potrebno najbolj izpostavili tako imenovano ABC pravilo:

A - abstinenca ali odlašanje prvega spolnega odnosa na čim kasnejši čas,

B - bodi zvest ali zvestoba enemu partnerju ob pogoju, da je on/ona zvest(a) vam,

C - kot "condom" oziroma kondom, ki ga je potrebno uporabljati pravilno in dosledno. Kondom žal ne prepreči okužbe s HPV, ampak le zmanjša verjetnost prenosa.

Pred okužbo s HPV se lahko zaščitite tudi s cepljenjem, saj je zaščita po cepljenju boljša kot bi bila po že preboleli bolezni. Cepijo se lahko tudi t.i. "zamudnice", torej ženske, ki so leta 2009 obiskovale 6. razred osnovne šole. Pri zamudnicah je možnost, da že imajo stalnega spolnega partnerja velika. Prav tako je velika tudi verjetnost, da je bila zamudnica že bila v stiku s HPV.

V Sloveniji je na voljo izjemno varno in učinkovito devetvalentno cepivo, ki varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki lahko povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata genitalne bradavice.

Pomembno je vedeti, da za okužbo s HPV ni zdravila. Lahko pa se zdravijo bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe.

Zatorej, če še nisi cepljena proti HPV, to stori hitro, saj te bo zaščitilo pred tistimi serotipi virusa HPV, s katerimi še nisi bila v stiku.

Prva priložnost za to bo 1.3.2023, ko bo cepilni dan potekal v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani, Aškerčeva cesta 4, od 7 do 19 ure. Zaradi lažje organizacije vljudno prosijo za predhodno prijavo, vsekakor pa to ni nujno. Prijavite se lahko tukaj.