O-STA

Do brezplačnega toplega obroka upravičeni tudi uporabniki Varne hiše


Svetnice in svetniki so potrdili dopolnitev Odloka o zagotavljanju socialnovarstvenih dejavnosti v Mestni občini Velenje, s katero so po novem do brezplačnega toplega obroka dnevno v javni kuhinji upravičeni tudi vsi uporabniki programa Varna hiša. Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je namreč v okviru prazničnih decembrskih obiskov socialnovarstvenih ustanov opozoril na pomanjkljivost v odloku, ki smo jo z dopolnitvijo upravičencev odpravili. Trenutno je v Velenju v Varni hiši nameščenih 6 uporabnikov (4 ženske in 2 otroka).

Osnovni namen programa Varna hiša v Mestni občini Velenje je zagotoviti ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja, varen prostor bivanja in jim nuditi zaščito, podporo, strokovno pomoč in zagovorništvo. Uporabnice Varne hiše se želijo same ali z otrokom oziroma otroki umakniti iz nasilnega odnosa na varno. V program se vključujejo prebivalke naše občine oz. v skladu s prostorskimi zmožnostmi tudi prebivalke drugih občin. Varna hiša pridobiva sredstva iz proračuna države, občin, donatorjev in drugih virov, Mestna občina Velenje pa zagotavlja brezplačno uporabo objekta in brezplačen topel obrok dnevno za uporabnike.

Javna kuhinja je program Mestne občine Velenje na področju zagotavljanja socialnih storitev oskrbe, ki ga izvaja izvajalec, izbran na podlagi predhodnega javnega razpisa. Namen storitve je zagotavljanje brezplačnega toplega obroka tistim občanom in družinam, ki ne dosegajo minimuma sredstev za preživetje. Mednje sodijo osebe z nizkimi prihodki (denarna socialna pomoč, pokojnina, invalidnina itd.) s spremljajočimi oviranostmi (dolgotrajne zdravstvene težave, invalidnost, težave v duševnem zdravju, zasvojenost itd.), uporabniki programov Center, Varna hiša in socialno ogrožene družine, posamezniki z nizkimi prihodki glede na informacijo javnega značaja pristojnega centra za socialno delo. Javno kuhinjo je v letu 2022 obiskovalo okoli 90 socialno šibkih občank in občanov Mestne občine Velenje.

Prijazen pozdrav!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje