O-STA

Četrti koncert cikla Sodobne orkestrske skladbe - SOS Slovenske filharmonije

SOS 4
SIM 4
dirigent Sylvain Cambreling
dirigent Sylvain Cambreling

Ure in oblaki

Četrti koncert cikla Sodobne orkestrske skladbe - SOS Slovenske filharmonije

V sredo, 15. marca 2023 se bo s pričetkom ob 19.30 uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvil četrti koncert cikla Sodobnih orkestrskih skladb - SOS 4. Na njem bosta Orkester in Ženski zbor Slovenske filharmonije pod dirigentskih vodstvom Sylvaina Cambrelinga izvedla skladbe Georga Friedricha Haasa, Györgyja Ligetija in Florenta Schmitta.

Francoski dirigent Sylvain Cambreling (1948) v glasbenem svetu slovi po svojih izvirnih, velikopoteznih in prepričljivih idejah in programih, ki jih je kot gostujoči in šef dirigent udejanjil s pomočjo številnih evropskih ter svetovnih orkestrov. Trenutno deluje kot šef dirigent Hamburškega simfoničnega orkestra, Simfonični orkester Yomiuri Nippon iz Tokia pa mu je podelil častni naziv "Lavreat dirigenta".

Glasbeno govorico Georga Friedricha Haasa (1953), ki danes spada med najbolj izstopajoče avstrijske skladatelje, gre opisati kot pluralistično mešanico različnih stilov - v njegovih skladbah lahko prepoznamo vplive evropskega modernizma, ameriškega eksperimentalizma, pa tudi elemente francoskega spektralizma. Skladba Natures mortes (2003) je nastala kot naročilo Festivala Donaueschingen, skladatelj pa jo je napisal prav za dirigenta Sylvaina Cambrelinga in Simfonični orkester Jugozahodnega nemškega radia.

Madžarski skladatelj György Ligeti (1923-2006), čigar stoletnico rojstva letos obeležujemo, gotovo zavzema mesto enega najpomembnejših skladateljev druge polovice 20. stoletja.

Njegova skladba Ure in oblaki (1972/1973) je nastala pod vplivom eseja avstrijskega filozofa Karla Popperja, obenem pa je na skladateljevo kompozicijo vplivala tudi vizualna izkušnja z znamenito Dalijevo sliko Vztrajnost spomina (1931).

Koncertni program bo zaokrožila baletna suita Salomina tragedija (1910) francoskega skladatelja Florenta Schmitta (1870-1958), ki jo je za simfonični orkester priredil po svojem istoimenskem baletu. Po pesnitvi Roberta d'Humièresa je skladatelj v delu prepričljivo uglasbil in barvno portretiral orientalsko vzdušje tragične zgodbe o Wildovi Salomi, ki pa jo je d'Humières v svoji različici ustvaril kot moralno nasprotje izvorne junakinje.

Po koncertu se bo v Stekleni dvorani Lili Novy v Cankarjevem domu odvilo druženje občinstva s skladatelji in nastopajočimi ob ponudbi izbranih vrhunskih slovenskih vin BURJA.

V sklopu koncerta pa bo v soboto, 11. marca 2023, ob 11. uri v Slovenski filharmoniji potekala četrta Sobotna izobraževalna matineja - SIM 4, na kateri bo muzikolog Lovrenc Rogelj s pomočjo Pihalnega kvinteta Slowind, Zbora Slovenske filharmonije in dirigentke Jerice Bukovec predstavil skladatelja Györgyja Ligetija. Matineji se bo kot gost pridružil skladatelj in profesor kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo, Uroš Rojko, ki bo z občinstvom delil svojo izkušnjo študija pri enem najvplivnejših skladateljev druge polovice 20. stoletja.

Nakup vstopnic za koncert Ure in oblaki - SOS 4 lahko opravite preko spleta: https://www.cd-cc.si ali v podhodu Maxija na Prešernovi cesti 10 vsak delavnik med 11. in 13. ter 15. in 17. uro oziroma uro pred koncertom.

T +386 1 24 17 299

E vstopnice@cd-cc.si