O-STA

500 prostovoljcev na pogorelem Krasu posejalo 300 kg semen medovitih dreves

Predaja donacije predsedniku ČZS, Boštjanu Noču
HOFERjeve sodelavke in sodelavci z družinami so pomagali pri sejanju medovitih dreves na Krasu
HOFERjev raziskovalni čebelnjak
Pridne nabiralke medu v HOFERjevem raziskovalnem čebelnjaku


HOFER je z donacijo podprl Čebelarsko zvezo Slovenije, kupcem in sodelavcem pa bo ob Dnevu sajenja medovitih rastlin razdelil skoraj 4 milijone semen medovitih sončnic

Lukovica, 7. marec 2023: Več kot 500 slovenskih čebelarjev in HOFERjevih sodelavcev se je prejšnji vikend zbralo na Krasu, kjer so s sejanjem avtohtonih medovitih dreves prispevali k obnovi pogorelega Krasa in tako zagotovili hrano za čebele v prihodnosti.

HOFERjevi prostovoljci pomagali pogozditi Kras

V okviru projekta Skrbimo za medeno prihodnost HOFER vsako pomlad tradicionalno krepi svoje aktivnosti za ohranitev čebel. Tako so se letos sodelavci HOFERja in njihove družine pridružili Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) in Zavodu za gozdove Slovenije pri sejanju medovitih dreves na lani pogorelem Krasu. Več kot 500 prostovoljcev je v enem dopoldnevu na območju Mirenskih borov posejalo 300 kilogramov semen medovitih dreves na 20 hektarjih pogorelega gozda in tako pripomoglo k ponovni rasti gozda na Krasu in prihodnosti čebel.

Trgovec predal ČZS še 5.000 evrov donacije

To je bila le prva v nizu letošnjih aktivnosti HOFERja, ki med drugim že vrsto let sodeluje s ČZS. Tej je ob akciji na Krasu predal tudi donacijo v višini 5.000 evrov za podporo Dnevu sajenja medovitih rastlin. "S sejanjem slovenskih avtohtonih medovitih rastlin bomo poskrbeli za čisto in cvetoče okolje, ki bo koristilo čebelam in drugim opraševalcem. Od čebel je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane. Čebele oprašijo 30 % vseh rastlin, skupaj z ostalimi opraševalci 70 %, in kar do 90 % sadnih dreves." je ob prejemu donacije poudaril Boštjan Noč, predsednik ČZS.

Dve sončnici za vsakega Slovenca

Da bo prihodnost še naprej medena, je skrb za čebele treba privzgojiti čim več ljudem. Korak k uresničitvi tega cilja je tudi sajenje medovitih rastlin. Zato bo HOFER ob Dnevu sajenja medovitih rastlin, ki bo na pobudo ČZS letos potekal že drugič 25. marca, obdaril kupce ter svoje sodelavce z več kot 95.000 vrečkami semen medovitih sončnic. To pomeni, da bo mednje razdelil skoraj 4 milijone semen sončnic, kar sta skoraj 2 sončnici za vsakega Slovenca.

HOFERjev projekt Skrbimo za medeno prihodnost - za najmanjše partnerice v trgovski panogi

Pri HOFERju se zavedajo, da bi brez čebel trgovske police samevale, zato so jih že leta 2014 postavili v središče svojega trajnostnega projekta Skrbimo za medeno prihodnost, ki ga izvajajo v sklopu lastne iniciative Danes za jutri. Srce projekta predstavlja HOFERjev raziskovalni čebelnjak v upravno-logističnem centru v Lukovici. Gre za ekološki učni čebelnjak v Sloveniji, ki ga uporablja ČZS za praktična izobraževanja in usposabljanja ter raziskovanje. V njem prebiva 20 čebeljih družin kranjske sivke, za katere skrbijo sodelavci ČZS. Lani so v HOFERjevem čebelnjaku pridelali 80 kilogramov gozdnega medu, ki je na AGRI prejel srebrno medaljo. Pri podjetju ga bodo v maju, ob svetovnem dnevu čebel, razdelili med sodelavke in sodelavce.

VIDEO: Sodelavke in sodelavci HOFERja z družinami so se pridružili ČZS in Zavodu za gozdove Slovenije pri sejanju medovitih dreves na lani pogorelem Krasu

Kontakt Oddelek za odnose z javnostmi Telefon: 01/ 83 46 956 E-mail: mediji@hofer.si

O HOFERju

Podjetje HOFER je v Sloveniji prisotno od leta 2005 in šteje že več kot 2000 zaposlenih ter 91 trgovin. S tem se uvršča med večja slovenska trgovska podjetja, katerih večino ponudbe predstavljajo živila. V rednem sortimentu kupcem ponuja že prek 3000 izdelkov. Sledi svojemu vodilu kupcem vedno ponujati najvišjo kakovost po najnižji ceni, kar dosega z optimizacijo in trajnostno usmerjenostjo na vseh področjih.

Kot del skupine ALDI SÜD (Aldi jug) v skupini HOFER delujejo tudi HOFER Österreich (Avstrija), ALDI Suisse (Švica) in ALDI Magyarország (Madžarska) ter ALDI Italija.

Zgodovina skupine ALDI SÜD sega v leto 1913, ko je družina Albrecht v Essnu odprla trgovino z živili. Sprva zgolj domiselna podjetniška ideja je sčasoma dozorela v uspešen diskontni koncept. Zanj je značilna jasno začrtana ponudba lastnih blagovnih znamk, brezkompromisna filozofija kakovosti ter optimizacija procesov na vseh nivojih v podjetju. V središču podjetja ostajajo ljudje: zaposleni, kupci, dobavitelji in drugi partnerji ter odgovornost do njih. S tem podjetje upravičuje svoj slogan "Več kot fer. HOFER.".

Kupci v HOFERjevih poslovalnicah v Sloveniji mesečno opravijo že skoraj 3 milijone nakupov.