O-STA

Praznovanje dneva pi - predstavitev "Symmetry in Graphs"

KDAJ? 14. marca 2023, 15.14 (3:14 p.m.)

KJE? Avla Armerije UP, Koper

Dan pi je praznik, s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi). V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na ta dan po celem svetu potekajo dogodki, večinoma tekmovanja v pomnjenju decimalk števila. PIfilologija zajema različne mnemotehnične tehnike, ki nam lahko pomagajo pri znanju največjega možnega števila decimalk števila PI. En od načinov je PIezija - torej poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Prvo slovensko tekmovanje v PIeziji je bilo organizirano prav na UP, leta 2014 v okviru Oddelka za matematiko UP Famnit in UP IAM.

Letos bomo na UP ta dan obeležili s predstavitvijo znanstvene monografije Symmetry in Graphs avtorjev Teda Dobsona, Aleksandra Malniča in Dragana Marušiča, prve knjige, ki je v celoti posvečena simetriji grafov. Izšla je v letu 2022 izšla založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics - seriji knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.

O KNJIGI 'SYMMETRY IN GRAPHS'

Začetek vsebine se osredotoča na osnovno gradivo, ki bralca vodi do najbolj aktivnih raziskovalnih tem tega hitro rastočega področja, ki je del algebraične teorije grafov. Avtorji z uvodnim delom motivirajo podrobno razpravo o posameznih temah, ki sledijo v nadaljevanju knjige. Ukvarja se s preučevanjem visoko simetričnih grafov, zlasti vozliščno tranzitivnih grafov in drugih kombinatornih struktur, predvsem s pomočjo tehnik iz teorije grup. Raziskave na tem področju omogočajo nov vpogled v permutacijske grupe in sorodne algebraične strukture. S številnimi primeri in več kot 450 vajami je knjiga ključen uvod v obravnavano področje za podiplomske študente in dragocen dodatek k knjižni polici vsakega algebraičnega teoretika grafov.