O-STA

GCC del modela Združenih narodov v New Yorku

Times Square
Na sedežu ZN
Central park
Zasedanje MUN
Stalno predstavništvo OZN New York

Od 24. do 26. 3. je v New York-u potekal model Združenih narodov z udeležbo 11 dijakov Gimnazije Celje - Center

V petek, 24. 3. 2023, se je v New York-u začel dogodek Change the World Model United Nations New York 2023, ki ga je pripravila nevladna organizacija Asociazione Diplomatici iz Italije. Preko 5.000 učencev, dijakov in študentov s celotnega sveta je sodelovalo v simulaciji delovanja Združenih narodov. Vsak je zastopal dodeljeno državo v enem od komitejev (splošno zasedanje, UNHCR, WIPO, ECOSOC, WHO, FAO, DISEC, UNESCO, varnostni svet) in sodeloval pri pripravi resolucij, vlaganju zahtevkov, pogajanjih, debatah, ... Enajst dijakov drugega in tretjega letnika - Eva Žlavs, Festina Thaqi, Jaka Knez, Julija Gorišek, Lan Resinovič, Nika Homšak Godler, Petra Korenjak, Rožle Mulej, Viktorija Brecl, Žan Pikelj in Žiga Černoša - se je aktivno udeležilo vseh srečanj, skupaj s spremljevalcema (Mateja Glušič Lenarčič in Rok Lipnik) so soustvarjali del modela Združenih narodov.

Del zasedanj in zaključek je potekal tudi na sedežu Združenih narodov, kar je bilo posebno doživetje in pravi občutek, ki ga lahko da le velika dvorana Združenih narodov v New Yorku.

Poleg konference so se naši udeleženci sestali tudi z namestnico veleposlanika na Stalnem predstavništvu pri OZN New York, kjer so dobili še globlji vpogled v delovanje slovenske misije, naših prizadevanj za nestalno članstvo v varnostnem svetu ZN in naših prioritetah ter diplomatski poti, ki je v Sloveniji na voljo dijakom oz. študentom.

New York vsekakor ne razočara s svojo velikostjo, impozantnostjo, širino in tudi pestrostjo. Dijaki so izkusili mnogo novega, spoznali druge kulture, delovanje ZN, diplomatsko delo, navezali so ogromno stikov in doživeli utrip velikega mesta. Vse to ne bi bilo mogoče brez naših podpornikov - Vzajemna, Zlatarna Celje, Cinkarna Celje, BKS Bank, Elektrosignal, MTE inženiring, Simbio, Weishaput, Gradbeništvo Kramer, Inštalacije Razgoršek, LX Nav, Celjske lekarne, SURF, Comtron, Njiva, Petre in Juteks. Hvala!

PRILOGA: Fotografije z zasedanj MUN, v mestu in na Stalnem predstavništvu pri OZN New York (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49, rok.lipnik@gcc.si