O-STA

Vabilo na znanstveni posvet: "Do trajnostne pridelave poljščin: uporaba umetne inteligence in genetskih biosenzorjev"

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite znanstvenega posveta:

" Trajnostna pridelava hrane - znanost ima odgovore!"

Posvet bo v sredo, 12. aprila 2023, ob 13. uri

v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B5.

Program:

· Uvodni nagovor prof. dr. Maje Ravnikar, direktorice Nacionalnega inštituta za biologijo in dr. Draška Veselinoviča, predsednika SBRA, Slovensko raziskovalnega združenja v Bruslju.

· Dr. Tjaša Lukan: ˝Genetski biosenzorji: nova prebojna tehnologija za kmetijstvo prihodnosti˝. V predavanju bo dr. Lukan predstavila razvoj senzorjev v rastlini krompirja, ki omogočajo spremljanje oksidirajočega okolja v rastlinskih celicah v živo. Tako so kot prvi odkrili signalizacijske celice, ki omogočajo odpornost krompirja na virusno okužbo, svojo raziskavo pa so objavili v prestižni reviji New Phytologist.

· Dr. Jan Zrimec: ˝ Do trajnostne pridelave poljščin s pristopi sistemske biologije in umetne inteligence˝. V predavanju bo predstavil kako so v sodelovanju z raziskovalci na švedski tehnološki univerzi Chalmers so s pomočjo umetne inteligence oblikovali sintetično DNK, ki nadzoruje proizvodnjo beljakovin v celicah. Tehnologija je uporabna tako v medicini, pri razvoju in proizvodnji zdravil, kot tudi v kot v biotehnologiji in pri zagotavljanju trajnostne pridelave hrane, kjer lahko pospeši in bistveno poceni proizvodnjo. Dosežeke so objavili v dveh uglednih znanstvenih publikacijah, en članek v reviji Nature Communications in drugega v Trends in Plant Sciences.

· Pomen teh raziskav in dosežkov bosta z raziskovalci in s publiko delili prof. dr. Kristina Gruden, vodja Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo in prof. dr. Kristina Sepčič, vodja Katedre za biokemijo na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Vljudno vabljeni.

Registracija na dogodek je na tej povezavi. Predviden zaključek dogodka je ob 13.15. Informacije: ga. Katja Sinur, odnosi z javnostmi NIB (E: katja.sinur@nib.si, T: 040 320 516).

Prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo