Saška Miklavžina, Sara Klančnik, Jan Cerkovnik in Ian Žvipelj, dijaki programov gastronomija ter gastronomske in hotelske storitve, so od 28. do 31. marca 2023 tekmovali na 18. mednarodnem kulinaričnem festivalu Biser mora v Supetru na otoku Braču.
V kategoriji timsko tekmovanje srednjih šol, kjer se je pomerilo 40 ekip iz 20-ih držav, se je Šola za storitvene dejavnosti z drugim najvišjim številom osvojenih točk med vsemi sodelujočimi uvrstila na najvišje mesto tudi med sodelujočimi slovenskimi šolami. Dijakinji Sara Klančnik in Saška Miklavžina sta za uvrstitev v sam mednarodni kulinarični vrh prejeli zlato kolajno in priznanje.
Prav tako je dijakinja Saška Miklavžina prejela najvišje število točk med vsemi tekmovalci v kategoriji "Rižote".
Skupaj so tako dijaki ŠSD prejeli štiri zlate, eno srebrno in tri bronaste kolajne. Ocenjevalno komisijo so prepričali z izvirnostjo krožnikov, pravilno pripravo in izborom jedi, pretanjenim okusom ter moderno sodobno dekoracijo in postrežbo.
Mentorici Saški in Sari sta bili Simona Pompe in Marijana Novak, Janu in Ianu pa Janez Jevšnik.
TIMSKO TEKMOVANJE SREDNJIH ŠOL
POSEBNA KOLAJNA IN PRIZNANJE: Sara Klančnik in Saška Miklavžina
ZLATA KOLAJNA: Sara Klančnik
ZLATA KOLAJNA Saška Miklavžina
BRONASTA KOLAJNA: Jan Cerkovnik
BRONASTA KOLAJNA: Ian Žvipelj
RIŽOTE
ZLATA KOLAJNA (najvišje število točk): Saška Miklavžina
ZLATA KOLAJNA: Sara Klančnik
SREBRNA KOLAJNA: Ian Žvipelj
BRONASTA KOLAJNA: Jan Cerkovnik
VTISI DIJAKOV
JAN CERKOVNIK IN IAN ŽVIPELJ
Najina izkušnja s tekmovanja na otoku Braču je bila zelo lepa, saj sva neglede na to, kakšna konkurenca naju je pričakala, skupaj sva osvojila bronasto odličje, v rižoti pa sva osvojila srebrno in bronasto kolajno. Zahvalila bi se mentorju g. Janezu Jevšniku. Izkušnje so res fenomenalne, saj spoznaš veliko novih ljudi, okusov ter jedi s celega sveta. Bilo je res nepozabno.
SARA KLANČNIK
Ko sem razmišljala, kako bo vse skupaj potekalo, me je bilo kar malo strah. Vsi v hotelu na otoku Braču so bili zelo prijazni in naredili so veliko bolj sproščeno vzdušje, kot sem pričakovala. Ko je potekalo tekmovanje, sem se sprostila in naredila najbolje, kot sem znala. Dosegla sem izjemne rezultate. Zlato kolajno za rižoto in zlato kolajno v skupini s Sašo Miklavžino. Zahvala gre mentoricama Simoni Pompe in Marijani Novak. Spoznala veliko ljudi in sklenila nekaj novih prijateljstev. Čeprav je bilo vloženega ogromno truda in časa, sem na koncu dobila potrdilo, da je bilo vredno.
SAŠA MIKLAVŽINA
Meni je bilo res lepo na tekmovanju. Veliko sem se naučila in pridobila ogromno izkušenj. Dosegla sem neverjetne rezultate, ki mi veliko pomenijo. V kategoriji rižota sem dobila največje število doseženih točk, zlato kolajno. V pripravi menija (tekmovanje v dvojicah) sva s Saro osvojili zlato kolajno in po točkah drugo največje število točk. S tem pa tudi osvojili posebno kolajno za našo šolo. Res sem ponosna na te rezultate, ki mi dajejo dodatno inspiracijo za nadaljnja tekmovanja. Bilo je potrebno veliko vaj in mirnih živcev za krožnike, ki sem jih skreirala. Zahvalila bi se mentoricama, Marijani Novak in Simoni Pompe, ki sta me res dobro pripravili na tekmovanje.
Za državno tekmovanje o kavi, ki je potekalo v Celju, pa sem bila malo presenečena, ker je tekmovanje potekalo kar skupaj juniorji in seniorji, ker pomeni, da smo tekmovali skupaj s študenti, ki so od nas starejši in imajo več izkušenj. V tujini je to bolje urejeno, tekmovanja potekajo ločeno in tako še večja motivacija za dijake. Zame je tako pri nas v Sloveniji bila le dodatna izkušnja, na mednarodnem tekmovanju o kavi pa je zame bilo izjemno doživetje in naveza novih prijateljstev z dijaki iz različnih držav gostinskih šol.
Povezava:
https://www.scv.si/dejavnosti/dogodki/ssd-prvi-na-mednarodnem-gastronomskem-tekmovanju-biser-mora-2023/
https://storitvena.scv.si/dogodki/ssd-prvi-na-mednarodnem-gastronomskem-tekmovanju-biser-mora-2023/