O-STA

Dobrodelni koncert 2023 Darujmo...osrečimo, umetnost, ustvarjalnost, lepota

Gimnazija ŠC Velenje že več let tradicionalno organizira dobrodelne koncerte, da zbira denarna sredstva za pomoč socialno šibkejšim dijakom ter omogoča izvajanje nadstandardnih programov, kot so ekskurzije in različne dejavnosti izven predpisanega programa. Vsakoletno prireditev Darujmo ... osrečimo smo letos poimenovali Umetnost, ustvarjalnost, lepota.

V prvem delu programa bo nastopil Pihalni orkester Wind, Glasbene šole Fran Korun Koželjski, in umetniške gimnazije z zanimivimi deli: Cave (z izvirno spremljevalno koreografijo), Ruski ples ter Sir Patrick, v ozadju obogaten z utrinki dijakov, ki so pred kratkim obiskali Irsko. V drugem delu se bodo dijaki in dijakinje gimnazije predstavili s prepletom glasbe, plesa, poezije, fotografije in slikarske umetnosti.

"V glasbi delujejo skrite sile tako visoko, da jih razum ne more doseči in iz nje prihaja učinek, ki ga nihče ne zna razložiti," je trdil Goethe, glasba naših dijakov pa vzbuja med poslušalci občutek povezanosti in topline. Tudi recitacije lastne poezije in poezije znanih slovenskih in tujih poetov ustvarjajo emocionalno vzdušje, kot je lastno le občuteni poeziji, kajti poezija je neoprijemljiva, izklesana iz marmorja jezika. Plesna umetnost navdušuje kar nekaj naših dijakinj, ki svoje navdušenje prenašajo med svoje vrstnike, saj ples ne riše generacijskih meja, ampak je skrivnostni jezik duše in poezija telesa.

Skozi leta se je nabralo kar nekaj dobrodelnih dejavnosti in lepi so občutki zadovoljstva in povezanosti, ki jih doživimo skupaj. Dobrodelnost je namreč povezovanje, solidarnost, nasmeh in čas, posvečen drug drugemu.