O-STA

Od odpadkov do energije - Prva interaktivna študijska pot ob prazniku MOC in dnevu Zemlje odlično uspela


Celje, 20. april 2023 - Javno podjetje Energetika Celje, Regionalni center za ravnanje z odpadki in Tehnopark Celje so v sodelovanju z Mestno občino Celje pripravili prvo brezplačno interaktivno študijsko poz za občanke in občane Mestne občine Celje, ki smo jo poimenovali "Od odpadkov do energije".

Program je bil namenjen vsem, ki so želeli pridobiti dodatno znanje o trajnostnem ravnanju v našem vsakdanjem življenju. Pot se je začela v Tehnoparku, nadaljevala s Celebusom do RCERO-a in Toplarne Celje.

Pošiljamo vam nekaj odzivov in povzetek dogajanja.

"Če bi vedela, da bo tako zanimivo in zabavno, bi rekla vsem prijateljicam, naj pridejo," je dejala Majda, ki se je danes udeležila interaktivne poti ''Od odpadkov do energije''. Občani, ki so se odzvali na vabilo Mestne občine Celje ter Tehnoparka, Simbia in Energetike Celje, so se ob 9. uri zbrali v Tehnoparku, kjer so si ogledali videofilm o RCERO in Toplarni Celje, nato pa med vodenim ogledom po Tehnoparku preizkušali razna doživetja. Odkrili so, kako je, če letiš kot ptica, se vizualno spremeniš, na kakšne ovire naletijo invalidi na vozičkih in še mnoge druge atrakcije, ki jih nudi celjski znanstveno-zabavno park. Večina je vanj stopila prvič. Z drobnimi darilci je skupina nato v sproščenem in prijetnem vzdušju nadaljevala pot do avtobusne postaje, kjer jih je čakal Celebus. Na poti do RCERO v Bukovžlaku se je voznik zaustavil na polnilnici za stisnjen zemeljski plin, saj to energetsko čisto pogonsko gorivo poganja Celebuse in tako prispeva k čistejšemu zraku v mestu.

Trajnostno naravnana pot se je nadaljevala v prvem slovenskem regionalnem centru za ravnanje z odpadki RCERO Celje. Tam je ekipo pričakal vodja enote RCERO Slavko Marš, ki je na poljuden način predstavil, kaj se dogaja z odpadki v tej pravcati tovarni. Z začudenjem so opazovali gore odpadkov, ki jih vozniki pripeljejo po praznjenju zabojnikov, in prisluhnili načinom, kako se te ''gore'' v tem centru zmanjšajo. Večina embalaže gre po sortiranju v reciklažo, kar je ostanka, pa na sežig. Iz bioloških odpadkov nastaja kompost prvega kakovostnega razreda, po katerem je bilo v zadnjem času takšno povpraševanje, da ga je celo zmanjkalo. Celo iz mešanih komunalnih odpadkov se izločijo še uporabne frakcije, preostanek pa se mehansko-biološko obdela. Po tej obdelavi gre del na sežig in del na odlagališče. Tu je zanimalo udeležence, za koliko časa bo še dovolj prostora na odlagališču. Za približno 15 let ga še bo, a o tem se že danes razmišlja in pripravlja rešitve za naprej. Ena izmed mlajših udeleženk je izpostavila, da bi moral vsak videti te kupe odpadkov in začeti pri sebi s spremembami navad, da ne bi nastajalo toliko odpadkov. Gospa Brigita pa je pripomnila, da skoraj neverjetno, da je položnica za odpadke najnižja med njenimi položnicami: "Glede na vso energijo, ki se porabi za predelavo teh odpadkov v koristne surovine, ali v neškodljive odpadke, ki se lahko odložijo, ali v lahko frakcijo, ki se porabi za pretvorbo v toplotno in električno energijo," je dodala.

Tej temi je bila posvečena tudi zadnja postaja na poti ob prazniku Mestne občine Celje in dnevu Zemlje. Celebus je skupino pripeljal do Toplarne Celje. Kar nekaj gostov ogreva svoje domove preko sistema daljinskega ogrevanja, ki je v Sloveniji med najcenejšimi, in uporablja sanitarno toplo vodo, zato so toliko bolj z zanimanjem prisluhnili ekologu Sebastjanu Žviplju, ki je pokazal vse bistvene dele toplarne: od mešanja lahke frakcije in blata iz čistilne naprave, kurišče do čiščenja dimnih plinov s koks adsorberjem. Ogled se je zaključil v nadzorni sobi, kjer so nameščeni ekrani z vsemi sprotnimi meritvami izpustov. Sledil je še aplavz in zadovoljnih obrazov smo se poslovili v upanju, da bodo zgodbo o celjskih primerih dobre prakse ponesli tudi drugim.